Izraeliek bojkottálják az IKEA-t

 

Az Aftonbladet vezető svéd napilapban megjelent cikket követően többezer izraeli írt alá egy online petíciót, hogy bojkottálja az IKEA svéd bútoráruházat. A nagy port kavaró cikk arról számolt be, hogy izraeli katonák palesztinok szerveit „rabolták el”.
 
 
A petíció aláíróit aggodalommal töltötte el, hogy a svéd kormány a sajtó szabadságának zászlaja alatt utasította el azt, hogy elítélje az Aftonbladet állításait – írja a Haaretz.
 
„Az Izraeli Védelmi Erők elleni középkori jellegű vérvád antiszemita megjelentetésekor és a svéd kormány az üggyel kapcsolatos folytonos hallgatása idején elfogadhatatlan, hogy tovább támogassuk a svéd IKEA-t” – olvasható a petícióban.
 
 
 
 
Kérjük, hogy ne csak aláírják a petíciót, hanem igazi tettekre is váltsák.”- olvasható szintén a petícióban.
 
Az izraeli kormány különböző személyiségei élesen kritizálták a cikket és eredménytelenül kérték, hogy a svéd kormány adjon ki egy elítélő nyilatkozatot.
 
Az IKEA egyébként 36 országban 283 leányvállalattal büszkélkedhet és első izraeli áruházát 2001 áprilisában Netanyában nyitotta meg. Második áruháza várhatóan Rishon Letzionban, 2010-ben fog megnyílni.
 
Válaszképpen az IKEA helyi vezetése kiadott egy közleményt, melyben a céget kereskedelmi, politikától távolálló szervezetként jellemezte, mely kíváló kapcsolatot ápolt és fog ápolni az izraeli vásárlókkal - tudósít a Haaretz.
 
Címkék: izrael svédország

A bejegyzés trackback címe:

https://kozelkelet.blog.hu/api/trackback/id/tr81333678

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gzeevi 2009.08.24. 09:26:14

A következő adalékot szeretném hozzáfűzni:
Nyilatkozott a TV-ben az inkriminált cikk írója, azt mondta, hogy ő nem személyes tapasztalatok alapján írta a cikket, hanem egy másik újságíró kollégájától hallotta. Ennek a másiknak 17 évvel ezelőtt (!) azt mondta egy palesztín anya, aki fiának holttestét visszaszolgáltatta az izraeli hadsereg, hogy a holttest hasa szét volt marcangolva, és úgy nézett ki, mintha egyes részek hiányoztak volna belőle... Eddig a cikkíró békülékeny nyilatkozata a TV képernyőjén, amit figyelmesen hallgattam.
Nos, ebből a "füles"-ból született a cikk címe: "izraeli katonák palesztinok szerveivel kereskednek".
Ennyit a tárgy komolyságáról. Mindenki ítélje meg maga.
A cikk közlése azonban - komoly dolog! Sok energiát, képzelőerőt és szándékot kellett befektetni ahhoz, hogy egy enyhén szólva labilis híresztelésből ilyen nagy horderejű újságcím legyen! A svéd miniszterelnök csak rátett egy lapáttal, amikor megtagadta a kormány elhatárolódását a cikk tartalmától (nem a letiltását, cenzúrázását!), mondván, hogy az a demokráciában biztosított szólásszabadság megsértése lenne. Ugyanis, amikor a svéd lapokban is megjelentek annakidején a Mohammed-karikatúrák, akkor a svéd kormány sietve közölte a világgal, hogy a karikatúrákkal nem ért egyet, azoktól elhatárolódik.
A szemforgatás, mellébeszélés szép példája. Ítéljen az olvasó.

Ami az IKEA boykottálását illeti - már az áruház megnyitása előtt is voltak rá kezdeményezések, a tulajdonos enyhén "barna" múltja miatt - akkor sem sikerültek. Két napja voltam az IKEÁ-ban, az óriási parkírozóhelyen több mint 1000 kocsi parkolt, többen a járdán és a piros tiltott helyeken - egyszerűen nem volt hely. Az adott percben a boltban többezer vásárló volt, feltehetően többen, mint amennyien a petíciót aláírták. Az izraeli TV esti műsora szerint egy ilyen boykott, ha részlegesen sikerül is, optimistán legalább, pesszimistán legfeljebb - kerek 2 órán át fog tartani....

Gzeevi, Izrael

salamonmandy 2009.08.24. 15:37:40

@gzeevi: köszönjük az adalékot. jó, h olyatól kapunk plusz infót, aki a helyszínről tud hitelesen tájékoztatni. ezek szerint a Haaretz kicsit eltúlozta a dolgot...

apamaci 2009.08.24. 20:28:12

A Haaretz nem túlzott el semmit, hanem vérszegényen fogalmazott, mivel nem hozta le a valódi barbár valóságot amit Izrael művel. Semmi de semmi nem szolgál bizonyíték gyanánt ami megcáfolná a leírtakat, csak a facsargó gyűlölet meg nácizás antiszemitázás, mintha az antiszemitizmus emlegetése feloldana minden mocskos bűn alól! Hát nem, mert a Svédek elkezdtek valamit amit a többi ország is folytatni fog, és akkor eljön a vég.
Geevi te meg csak nyugtasd magad, aki saját magának is hazudik, no annak palesztín tenyeret kívánok a torkára.

gzeevi 2009.08.25. 08:20:15

Apamaci: egy olyan társadalomban nőttél fel, amelynek soha fogalma sem volt, mi a demokrácia, a másik álláspontjának - nem elfogadása, csak alapszinten megértése. Nem ismered azt a zsidó elvet, hogy ne tedd másoknak, amit magadnak nem kivánsz. Képzeld csak el, hogy egy tekintélyes nyugati újság súlyos vérvádat közöl csak úgy általában a magyarokról egy régi, kurta hallomás alapján, majd vállat vonva hozzáteszi "ha nem igaz, cáfoljátok meg!" Jó cirkusz, mi? Nem háborodnál fel rajta, hanem nekilátnál a komoly cáfolatnak, bizonyítanád azt, ami NEM volt, ugye? A normális jogrendszerben ugyanis a vádat illik bizonyítani, nem az ártatlanságot, és amíg az nincs bizonyítva, addig a gyanúsított - ártatlan. Ne térjünk már vissza a minden társadadalmak legjobbikához..! A göbbelsi elvek szerint: ha elég sarat dobálsz valakire, valamennyi csak rajta marad... Ez itt a közös a nácizmussal, te meg jó vevő vagy rá.

Neked is palesztin tenyeret kivánok a torkodra viszozásul, -szerencséd, hogy fogalmad sincs, mi az, mert "csak" olyan jó szomszédaid vannak, mint a szlovák, román, szerb társadalmak,akikkel mégi csak szót lehet érteni, csak a területeket kivánják, de nem akarják a torkodat elvágni.

gzeevi

gzeevi 2009.08.25. 09:27:30

Hogy a további terméketlen vitáknak elébe menjek, felszólítlak, apamaci, állj egyszer a sarkadra, és légy férfi! Ezalatt azt értem, hogy gyere el egyszer ide látogatóba, és szembesülj a saját előítéleteiddel. Mától fogva kezdd gyűjteni a pénzt egy repülőjegyre (ma kb 400-450 dollár, de ha igaz, szept. végétől talán lesz fapados osztály 200-ért). Ezennel meghívlak hozzám, itt vár egy kis szoba, amiben elalhatsz, TV-vel(magyarral is), a fridriderem és tartalma rendelkezésedre áll, azaz, a kaja és a szállás költsége nem téged terhel (nekem még egy száj - nem számít). Két kirándulást is szervezek, ahová akarod (Jeruzsálem, Genezáret, Holt-tenger - bármi) - csak a belépőket kell megváltanod. Egy hétre ajánlom, ezalatt szabadon mehetsz (busszal, a saját költségedre), ahova akarsz, beszélgethetsz emberekkel, a strandon, a magyar klubokban, a kibucokban, vagy az arab falvakban. Semmivel sem befolyásollak, alkoss véleményt magadnak. De TE, magadnak, és ne a propaganda meg az előítéletek jelszavait szajkózd.
Szívesen várlak, ha és amikor aktuálisnak látod, keress meg az iwiw-en, vagy a facebook-ban (az aláírt nicken megtalálsz), és üzend meg, hogy jönnél - akkor összeegyeztetjük, hogy szabadságom legyen.

Üdvözlettel: gzeevi

III. Konrad 2009.08.30. 13:32:28

gzeevi:

- Az a baj az ilyen agybeteg módon Izraelgyűlölő "apamaci" félékkel, hogy:

1. Gőzük nincs, mi az, hogy "Izrael". Csak azt "tudják", hogy ott olyan kaftános, görbe orrú, hajlott hátú ördögök laknak, azok a "zsidók" ugye, akik arab gyerekeket esznek, kersztény vért isznak, és kőolajat meg pénzt lopnak (???????).

2. Nincs olyan elképsztő marhaság, amit valami söprdék leír valahol Izraelről, és az azonnal ne TÉNYKÉNT kezelnék.

Másképpen: nem lehet Izraelről akkora elmebajos őrületet leírni, amit ezek azonnal nem kezdenének teli pofával bőgni a világba, mint megcáfolhatatlan "Igatségot".

3. Bármit, bárki, bárhogy bizonyít, magyaráz, érvel, ami az ilyen "emberek" őrületének ellent mond, az nekik mind "zsidó - cionista" propaganda, meg hazugság.

Igazából el sem olvasnak semmit, ami esetleg kétséget kizáróan cáfolná brutális téveszméiket.

4. Minnél jobban érzik, hogy sarokba vannak szorítva, annál dühödtebben ordítanak, gyalázzák a "zsidót", függetlenül attól, hogy gőzük nincs, mi az a "zsidó".

Ezeket te hívhatod bárhová, nem fognak odamenni, ajánlhatsz nekik bármilyen cikket, tanulmányt, nem fogják elolvasni,. érvelhetsz, ahoyg akarasz, nem fogják meghallgatni.

Ez van.

süti beállítások módosítása