Egyiptomi lesz az UNESCO új főtitkára?

A hétfőn megtartott negyedik szavazás után is kérdéses maradt, hogy ki lesz az UNESCO új főtitkára. A két esélyes – az egyiptomi Farouk Hosni és a bolgár Irina Bolkova – fej-fej mellett végzett – írja a The Jerusalem Post.

 
Az ENSZ oktatási, tudományos és kulturális szervezetének 58 tagú bizottsága 29-29 szavazatot adott le a két jelölt nevére, így várhatóan a napokban egy ötödik szavazást is tartanak majd.
 
Egyiptom kulturális minisztere, a 71 éves Farouk Hosni lenne az UNESCO első arab államból származó főtitkára. Hosni jelölése azonban nagy port kavart a nyugati értelmiségiek és zsidó csoportok körében. Hosni ugyanis még egy 2008 májusi nyilatkozatában azt mondta, hogy eléget minden izraeli könyvet, melyet az egyiptomi könyvtárban talál.
 
A Hosni ellen tiltakozók élesen kritizálták a kulturális miniszter 2001-es kijelentését, melyben az izraeli kultúrát „rasszistának” és „embertelennek” nevezte.
 
Hosni azóta már bocsánatot kért a könyvégetéssel kapcsolatos nyilatkozatáért és elmondta, minderre csak azért került sor, mert dühítette a palesztinokkal szembeni izraeli bánásmód és hozzátette, hogy kijelentései nem tükrözték a kulturális pluralizmusról alkotott véleményét.    
 
„Semmi sem áll tőlem távolabb, mint a rasszizmus, mások semmibevétele, vagy az a vágy, hogy a zsidó, vagy bármelyik másik kultúrát megbántsam” – mondta akkor Hosni, majd hozzátette: „A bukásom gyűzelem lenne saját hazám legintoleránsabb köreinek.” (Times)
 
A sokat vitatott Farouk Hosni nemrégiben saját honlapot indított, melyről az olvasók azt is megtudhatják, hogy Hosni egyebek mellett nagy műkedvelő és saját maga is fest. Egyedi, absztrakt stílusú alkotásait többek között az Egyesült Államokban, Bécsben, Rómában, Párizsban és Tokyóban is kiállították. A négy nyelven beszélő miniszter festményei és azoknak kritikái egyébként szintén megtekinthetők a honlapon.
 
Az UNESCO főtitkári posztjának másik esélyese az 57 éves Irina Bolkova, Bulgária korábbi külügyminisztere és az ország jelenlegi franciaországi nagykövete. Habár a versenyben gyengén indított, idővel egyre több támogatást szerzett, ahogy más jelöltek kiestek a versenyből.
 
Hosni támogatói között van az Arab Liga és az afrikai nemzetek és ha a következő szavazás során nyer, ő lehet a japán Koichiro Matsuura után a kilencedik UNESCO főtitkár – írja a Times. Az ENSZ oktatási, tudományos és kulturális szervezetének első főtitkára egyébként Sir Julian Huxley volt az 1940-es évek végén.
 

Forrás: The Jerusalem Post, www.faroukhosny.com, Times

· 1 trackback Címkék: egyiptom unesco

A bejegyzés trackback címe:

https://kozelkelet.blog.hu/api/trackback/id/tr641399723

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: 2009.09.22. 17:13:38

A Tudózsidó hírolvasója

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lacapc 2009.09.23. 13:36:17

hát 2001-ben és 2008-ban is tévútra kormányozta magát a művész úr a pluralizmus területén. mindkét esetben a zsidók voltak a célpont... egyszer berúghatna már balra is.
és túl sok már a muszlim funcionárius az ensz-ben. Mohammed El-Baradei-nek sokat köszönhet az iráni fegyverkezés, és a világ instabilitása...

salamonmandy 2009.09.23. 20:09:54

@Mikron: köszi a kiegészítést. szándékunkban állt megemlékezni az esetről, de még nem volt rá időnk...

süti beállítások módosítása