Félelmetes előrelépést tett az al-Kaida?

A Newsweek online hasábjain olvasható  elemzés, a terrorizmus lélektanának egy szeletét vizsgálja, abból kiindulva, hogy a Szaúd-Arábiában történt cselekmény új fejezetet nyitott a terrortámadások történetében, hiszen az elkövető saját testébe rejtette el a robbanószerkezetet.

Az al-Kaida félelmetes előrelépést tett a terrorizmus mezején, amikor Szaúd-Arábiában egy öngyilkos merénylő, aki sikertelenül próbálkozott a terrorelhárítás főnökének felrobbantásával, a robbanószert saját testében rejtette el – írja a Newsweek.

 
A végbélben elrejtett bomba
 
A merénylő a bombát vagy lenyelte, vagy valamilyen módon testébe erősítették, de források szerint a robbanószer nem máshol volt, mint a terrorista végbelében.
 
A merénylet célpontja, Ahmed bin Nayef herceg kisebb sérülésekkel megúszta, de a robbanás óriási krátert vájt a padlóban és a robbantó testrészei szanaszét repültek. „Szerencsére a robbanás ereje rossz irányba hatott” – nyilatkozta a szaúdi nemzetbiztonsági hivatal egyik forrása.
 
De az eset nem vicc, állítja a Newsweek újságírója. Amennyiben az öngyilkos merénylők képesek ilyen messzire menni, egy hagyományos reptéri biztonsági szolgálat nem sok mindent tehet, hogy megállítsa őket. Ebből az okból kifolyólag még inkább szükséges, hogy az elkövetőket külföldön és az USA-ban is még jóval azelőtt lekapcsolják, hogy bármit tehetnének. Sőt, talán még azelőtt, hogy bizonyossá válna bennük, hogy terroristák akarnak lenni. Így, a legnagyobb kihívást az jelenti, hogy ki kell találni miféle veszélyes gondolatok születnek meg a fejükben - fogalmaz a cikk szerzője.
 
Az FBI terrorista elhárító akciói egyre sikeresebbek
 
Úgy tűnik azonban, hogy az FBI és más amerikai szervek egyre sikeresebben szűrik ki azokat az embereket, akik ”dzsihádra készülnek”. Ezt is bizonyítja az  a három letartóztatási eset, mely nemrégiben látott napvilágot az Egyesült Államokban. A merényletre készülő férfiakat Coloradoban, Illinois-ban és Texasban tartóztatták le. A dallasi gyanúsított, egy jordán férfi egy felhőkarcolót akart megsemmisíteni, Illinois-ban pedig egy iszlámra áttért amerikai férfi próbálta meg levegőbe repíteni a szövetségi bírósági épületet. Mindkét esetben az FBI azt a taktikát alkalmazta, hogy hagyta, amíg a gyanúsítottak elhelyezik a robbanószereket és akkor tartóztatták le őket.
 
Najibullah Zazi esete Coloradoban ennél egy kicsit bonyolultabb volt. A fiatal afgán bevándorló, aki Qeensben járt gimnáziumba, állítólag közvetlen kapcsolatban állt a pakisztáni al-Kaidával. Az NYPD, az FBI és más szövetségi szervek szerint a férfi egy nagyobb kiterjedésű hálózatnak volt a tagja, feltehetően más volt iskolatársaival együtt.
 
Habár az amerikaiaknak egyik ügyet sem sikerült többi üggyel összekapcsolni, mégis úgy tűnik az esetek kulcsfiguráinál hasonló vonásokat vélhetünk felfedezni. A cikk írója szerint a három legfontosabb közös vonása a terroristáknak a tesztoszteron, a narratív képzelőerő és az a vágy, hogy előadást csináljanak.
 
A terrorista szervezetek tele vannak ugyanis fiatal férfiakkal, akiket lenyűgöz az akció gondolata. Érdekes például, hogy a 9/11-es támadások tizenkilenc gépeltérítőjének átlagéletkora 24 év volt, a palesztin öngyilkos merénylőké pedig még alacsonyabb, átlag 21 év.
 
A leendő terroristák manapság már nem szükségszerűen áldozatok. Sokkal inkább igaz, hogy jó körülmények között nőnek föl és meggyőzik magukat arról, hogy a rossz ellen harcolnak és áldozathozataluk nemcsak hősies, de lovagias is. Erre utal a ”narratív képzelőerőnek” nevezett tulajdonság is.
 
Végezetül, a terrorizmus nem másról szól, mint a látványosságról. A bronxi zsinagóga felrobbantására készülő gyanúsítottak például, állítólag csalódottak voltak, mert a legjobb célpontot, a World Trade Centert, már megsemmisítették.
 
Tesztoszteron,  narratív képzelőerő és előadás. Úgy tűnik ezek azok a tulajdonságok, melyek egy leendő terroristában leginkább megvannak.  
 
Forrás: Newsweek

 

· 1 trackback Címkék: szaúd arábia al kaida terrorizmus robbantás öngyilkos merénylő

A bejegyzés trackback címe:

https://kozelkelet.blog.hu/api/trackback/id/tr271420551

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: 2009.10.01. 15:33:47

A Tudózsidó hírolvasója

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lacapc 2009.10.02. 12:17:36

minden muszlim potenciális terrorista. lehet körülírni a dolgokat, de van egy sejtésem, hogy ezen alapelven dolgoznak a titkosszolgálatok. csak rengeteg ember, rengeteg idő és pénz szükséges kiszűrni a tényleg akcióba lépőket

Mudzsahid Al-Madzsar · http://www.magyarmudzsahid.blogspot.com 2009.10.05. 18:41:18

@Lacapc: akkor talán a legegyszerűbb lenne azt a csekély másfél milliárd embert kiirtani, nem?!
szerintem pedig minden észak-ír és baszk potenciális terrorista... na, akkor a katolikusoknak is annyi...

süti beállítások módosítása