Lieberman: a béke illúzió

2009.10.09. 09:46 közelkelet

Izrael külügyminisztere szerint nincs esély a palesztin-izraeli konfliktus korai megoldására, az embereknek pedig elmondta, hogy a problémával „együtt kell élni” – írja a BBC.

            Jóllehet nem Avigdor Lieberman vezeti a béketárgyalásokat, kijelentése azonban beárnyékolhatja a béke előmozdítása érdekében tett amerikai diplomáciai erőfeszítéseket.
 
            Az Egyesült Államok részéről a térség különmegbízottja, George Mitchell áll a delegáció élén, aki csütörtökön várhatóan Liebermannal és Ehud Barak védelmi miniszterrel fog találkozni, pénteken pedig Benjamin Netanyahu izraeli miniszterelnöknél és Mahmúd Abbasz palesztin vezetőnél tesz látogatást.
 
            Egy rádióinterjúban Lieberman elmondta, hogy szerinte azok az emberek, akik szerint a palesztinok és az izraeliek között létrejöhet a béke, „nem ismerik a realitásokat és illúzióban élnek”.
 
            „Realistának kell lennünk – nem leszünk képesek olyan fontos, érzelmi kérdésekben dűlőre jutni, mint Jeruzsálem, vagy a palesztin menekültek visszatérésének kérdése” – tette hozzá.
 
            „Világosan meg kell mondanom, hogy ezek olyan konfliktusok, amelyeket egyszerűen nem lehet teljesen megoldani, és az embereknek együtt kell vele élniük, mint például Ciprusban”.
 
            Lieberman megfogalmazása arra a külügyminiszteri politikai tervezetre rímel, amely csütörtökön az izraeli sajtó birtokába is eljutott. A dokumentum úgy fogalmaz, hogy „a konfliktus átfogó megoldását érintő várakozások keltése csalódáshoz és frusztrációhoz vezethet, amely elmérgesítheti a kapcsolatainkat az Egyesült Államokkal valamint Európával, és harcos ellenállást válthat ki a palesztinok között”.
 
            „Átmeneti egyezmények elérését tűzhetjük ki magunk elé, de amely nem oldja meg az olyan lényeges kérdéseket, mint Jeruzsálem, a menekültek és a határok problémája – ez a maximum, amit elérhetünk, s nagyon fontos, hogy erről meggyőzzük az amerikaiakat és az európaiakat”.
 
            Az Obama-adminisztráció hónapok óta azzal küzd, hogy nyomást gyakoroljon a zsidó államra az elfoglalt településeken való építkezések befagyasztása ügyében. A legutóbbi tárgyalások nem is érintették Kelet-Jeruzsálem és a palesztin menekültek kérdését, utóbbiról Obama pedig elmondta, hogy a menekültek helyzete elviselhetetlen, de ő maga sem támogatja a palesztinok jogát a visszatérésre. Izrael úgy érvel, hogy az arabok visszatérésével megszűnne a zsidó többség a közel-keleti államban.
 
Forrás: BBC
· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://kozelkelet.blog.hu/api/trackback/id/tr131438208

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: 2009.10.09. 11:13:59

A Tudózsidó hírolvasója

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása