Nincs béketárgyalás az építkezések befagyasztása nélkül

Hillary Clinton, amerikai külügyminiszter közel-keleti körútja során szombaton Abu Dhabiban találkozott Mahmud Abbász palesztin elnökkel, hogy a palesztin-izraeli békefolyamat folytatásáról tárgyaljanak. Clinton Pakisztánból érkezett az Egyesült Arab Emirátusokba, ahonnan Izraelbe utazik tovább, hogy ott találkozzon Benjamin Netanyahu, izraeli miniszterelnökkel.
 
A találkozón jelen volt a Palesztin Felszabadítási Szervezet főtárgyalója, Szaeb Erekat és az Egyesült Államok közel-keleti különmegbízottja, George Mitchell is.
 
Clinton közel-keleti körútja azonban akkor vette kezdetét, amikor több amerikai politikus is pesszimizmusának adott hangot azzal kapcsolatban, hogy sikerül áttörést elérni a megfeneklett palesztin-izraeli béketárgyalásokban.
 
Ugyanakkor a palesztin fél elégedetlenségét fejezte ki azzal kapcsolatosan, hogy Izrael és az USA ugyanazon az állásponton van és a tárgyalások folytatását nem köti feltételekhez, így legfőképpen a telepek építésének befagyasztásához.
 
A palesztin elnöki hivatal szóvivője, Nabil Abu Rudeina tegnap hangsúlyozta, a béketárgyalások folytatását mindaddig visszautasítják, míg a zsidó állam be nem fagyasztja az izraeli telepek építését a palesztin területeken. A szóvivő hozzátette, mind a Ciszjordániában, mind pedig a Jeruzsálemben épített telepek törvénytelenek és elfogadhatatlanok.
 
Hiallary Rodham Clinton második látogatását teszi a térségben, amióta Barack Obama elfoglalta elnöki posztját, és körútja során több közel-keleti országba is ellátogat. Clinton Izrael után Marokkóba utazik, ahol arab külügyminiszterekkel és az Arab Liga főtitkárával találkozik.
 
Clinton Izraelbe érkezése előtt George Mitchell, az Egyesült Államok különmegbízottja már találkozott Netanyahuval, hogy a békefolyamat folytatásáról tárgyaljanak. Netanyahu azonban elmondta, a független palesztin állam létrejötte csak abban az esetben lehetséges, ha a területet demilitarizálják és a palesztinok elismerik Izraelt zsidó államként.
 
Az amerikai külügyminiszter szombat este érkezett meg Jeruzsálembe, ahol találkozott Avigdor Lieberman, izraeli külügyminiszterrel és Ehud Barak védelmi miniszterrel.
 
Lieberman Clintonnak elmondta, véleménye szerint a palesztinok azért kérik a ciszjordániai építkezések teljes leállítását, hogy ezzel megbénítsák a békefolyamatot. Lieberman hozzátette, a palesztinok ezelőtt sosem tekintették az építkezések befagyasztását a béketárgyalások előfeltételének.
 
„Szeretném látni, ahogy mindkét fél mihamarabb megkezdi a tárgyalásokat” - nyilatkozta Clinton egy jeruzsálemi sajtótájékoztatón. „Mind Obama elnök, mind pedig én elköteleztük magunkat az átfogó békeegyezmény mellett” - folytatta Clinton.
 
Clinton és Netanyahu pár órával azután tartottak közös sajtótájékoztatót, hogy Mahmud Abbász, palesztin elnök visszautasította a béketárgyalások megújítására irányuló amerikai ajánlatot.
 
Clinton októberben jelentést írt Obama elnöknek, melyben jelezte, hogy a palesztinok fokozták biztonsági erőfeszítéseiket és reformokat hajtottak végre kormányintézményekben, de ennél még többet kellene tenniük a terrorizmus megfékezése érdekében és, hogy megállítsák azokat, akik az Izrael elleni támadásokat kivitelezik, vagy támogatják.
 
A külügyminiszter asszony továbbá jelezte, hogy Izrael több lehetőséget adott a palesztinoknak a szabad mozgásra és hajlandóságot mutatott a telepek építésének részleges befejezésére a palesztin területeken. Ezzel szemben az Obama kormány minden új építkezés teljes befagyasztását kéri, amit eddig Izrael visszautasított.

 

 

Címkék: usa izrael hillary clinton palesztin abu dhabi ciszjordánia mahmoud abbasz szaeb erekat banjamin netanyahu pfsz izraeli palesztin béketárgyalások george mitchell

A bejegyzés trackback címe:

https://kozelkelet.blog.hu/api/trackback/id/tr761489701

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mudzsahid Al-Madzsar · http://www.magyarmudzsahid.blogspot.com 2009.11.01. 13:25:10

>>„Mind Obama elnök, mind pedig én elköteleztük magunkat az átfogó békeegyezmény mellett” - folytatta Clinton.<<
Fegyverembargót a cionistákra, és fél éven belül béke lesz! --- ha már elköteleztétek magatokat...

Galak (törölt) 2009.11.01. 18:40:20

"Fegyverembargót a cionistákra"
A fegyverembargó csak olaj lenne a tűzre, mert akkor Izraelnek nem lesz más választása minthogy szétverje az arabok katonai infrastruktúráját.

Obamának, Mrs. Clintonnak és a többi délibábos békepárti hülyének ideje lenne már megtanulnia hogy addig nem lesz a közel-keleten béke amíg az arabok és az összes muzulmán át nem térnek egy békésebb muszlim vallásra. Mert amíg a Korán baromságait szajkózzák addig ölve lesznek.

Tilikov (törölt) 2009.11.02. 13:57:30

@Galak: "Mert amíg a Korán baromságait szajkózzák addig ölve lesznek."

Hatvan éve ugyanezt csinálták a Tóra baromságait szajkózókkal. Hogyan kerülhettetek mára a másik oldalra? Egyébként szabad a pálya. Csak a "délibábos békepárti hülyéket" ne akarjátok belekeverni a saját háborútokba. Ha így gondolkodtok az iszlám világ szívében, akkor nem csoda, hogy nincs béke felétek. És ha saját magatoknak keresitek a balhét, akkor mégis milyen alapon várjátok a nyugattól, hogy belefolyjon a ti területszerző ügyleteitekbe?

Galak (törölt) 2009.11.02. 18:51:09

@Tilikov:
A párhuzamod hibás és vagy ezer sebből vérzik. Nincs kedvem most elmagyarázni már megtették mások nézz utána. Területszerzésről pedig már rég nincs szó épp ellenkezőleg, ha figyeltél volna az elmúlt évek híreire tudnád terület megy a remélt békéért cserébe.

Mudzsahid Al-Madzsar · http://www.magyarmudzsahid.blogspot.com 2009.11.02. 18:57:47

@Galak: "akkor Izraelnek nem lesz más választása" (pestiesen szólva:) hogy visszavegyen az arcából.
A muszlim vallás békés, csak a muszlimok nem tartják oda a másik arcukat is...
A Kegyes Koránra tett megjegyzéseddel pedig nem foglalkozom, az ítélet Istené, Ő pedig nem ad neked mást, mint amit most kértél magadnak :)

Mudzsahid Al-Madzsar · http://www.magyarmudzsahid.blogspot.com 2009.11.02. 19:10:24

@Galak: Te pedig nézz utána, hogy pl. kik voltak az első terroristák a modern (XX. századi) időkben Palesztínában; kik követték el az első robbantásos merényleteket polgári célpontok ellen; stb. stb.
A blogom archívumában asszem megtalálod, mert egyszer kigyűjtöttem; már nem emlékszem, mikor, keresgélj...

Mudzsahid Al-Madzsar · http://www.magyarmudzsahid.blogspot.com 2009.11.02. 19:13:06

@Galak: de ne is keress, itt van:
1937. márc. 17., Jaffa: Első ízben robban bomba egy kávéházban Palesztinában. Az elkövetők: cionisták.
1937. aug. 20 - szept. 26.: Első ízben robbannak bombák buszokon Palesztinában. Az elkövetők: cionisták.
1938. július 6., Haifa: Első ízben robban bomba piactéren Palesztinában. Az elkövetők: cionisták.
1946. július 22., Jeruzsálem: Első ízben robban bomba szállodákban. Az elkövetők cionisták.
1946. október 1., Róma: Első ízben követnek el bombamerényletet egy követség ellen a palesztinai konfliktusban szemben álló felek. /A brit követség a célpont./ Az elkövetők: cionisták.
1946. október 31., Petah Tikvah: Első ízben robbantanak mentőautót /!/ Palesztinában. Az elkövetők: cionisták.
1947. június: Első ízben küldenek levélbombát /a brit intézmények címére./ Az elkövetők: cionisták.

(Forrás: The Arab Women's Information Committee and The Institute for Palestine Studies, Who Are the Terrorists? Aspects of Zionist and Israeli Terrorism, Beirut: Insitute for Palestine Studies, 1972)

Utána létrejött "Izrael" állam, és a dolog folytatódott állami szinten...

Tilikov (törölt) 2009.11.03. 11:01:01

@Galak: "ha figyeltél volna az elmúlt évek híreire tudnád terület megy a remélt békéért cserébe."

Ha tényleg menne a terület a békéért cserébe akkor azt a területet már Palesztinának hívnák, nem West Banknak. Miben különbözik West Bank Palesztinától? Abban, hogy ott lehet izraeli telepeket építeni. Akkor most van szó területszerzésről, vagy nincs?

süti beállítások módosítása