Közös tiltakozás a Szíriában dolgozó újságírók elrablása ellen

2013.12.12. 21:48 kozelkelet

syriaa_6.jpg

13 ismert hírügynökség és lap közös levélben tiltakozott a Szíriában dolgozó újságírók elrablása ellen, felszólítva egyúttal a lázadócsoportokat, hogy engedjék szabadon a fogvatartott sajtómunkásokat - számolt be a BBC online kiadása.

A BBC mellett többek között a Reuters, az AP, az AFP, a The New York Times és a The Wall Street Journal is aláírta azt a levelet, amelyben a 13 médium vezetője felszólítja a szíriai lázadókat: fejezzék be a zsurnaliszták elrablását, mert azzal ellehetetlenítik a szíriai konfliktusról való tudósítást. A BBC értesülése szerint több mint harminc újságírót tartanak fogva a közel-keleti országban.

Többször is előfordult, hogy az ilyen esetek kis publicitást kaptak, mivel a nyugati lapok azt remélték, hogy így tudják elősegíteni a felek közötti párbeszédet. Kedden az El Mundo spanyol napilap azonban úgy döntött, hogy beszámol a lap két munkatársának szeptemberi elfogásáról, miután a lázadókkal való közvetett tárgyalások "nem vezettek eredményre". 

Javier Espinosát és Ricardo Garcia Vilanova szabadúszó fotográfust az Iszlám Állam Irakban és Szíriában (ISIS) nevű dzsihádista szervezet rabolta el a török határ mellett. A levelet elküldték a legfőbb lázadócsoportnak, a Szabad Szíriai Hadseregnek és egyéb szervezeteknek, köztük a Szíriai Iszlám Frontnak.

A Riporterek Határok Nélkül nevű független újságíró szervezet jelentése szerint jelenleg Szíria a legveszélyesebb hely az újságíróknak, szeptemberig több mint száz sajtómunkás vesztette életét a polgárháború kitörése óta. A nem kormányzati szervezet ranglistáján, amely a sajtószabadság mértékét jelzi, Szíria a 179 országot számláló listán a 176. helyen áll. 

BBC

Címkék: újságírók Szíria

A bejegyzés trackback címe:

https://kozelkelet.blog.hu/api/trackback/id/tr395688880

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása