Japánok tárhatnak fel egy óriási iraki olajmezőt

2009.08.25. 13:43 salamonmandy

 

A japán Nippon Oil Corp és partnerei megegyeztek Irakkal a hatalmas násziríjai olajmező feltárásáról – adta hírül az Al-Jazeera arab nyelvű hírforrás.
 
A japán Kyodo hírügynökség úgy tudja, hogy a legnagyobb anyagi jellegű problémák megoldása után a társaság és Irak aláírt egy egyetértési nyilatkozatot.
 
Az iraki olajügyi miniszterhelyettes, Abdul Karim Louaibi arról is beszámolt, hogy a megegyezést szeptemberben fogják közzétenni.
 
A Nippon Oil Corp és partnerei - az olajmező feltárásáért felelős Inpex Corp. és a mérnöki munkákat kivitelező JGC – az olasz ENI-vel versenyzik az olajmező kiaknázásáért.
 
Szakértők szerint a násziríjai olajmező 18 hónapon keresztül mintegy napi százezer hordó kőolaj kitermelésére képes.
 
Az olasz ENI szakértői szerint az olajmező legnagyobb kapacitása eléri majd a napi egymillió hordót is.
 
Az elmúlt hónapokban Irak növelte olajexportját és júliusban elérte a napi 2,037 millió hordót, vagyis a legmagasabb szintet mióta 2003-ban az USA megszállta az országot.
 
Irak jelenleg megközelítőleg 2,5 millió hordónyi olajat termel ki naponta és az exportra kerülő kőolaj legjelentősebb részét az ország déli részén fekvő Baszra kikötőjéből szállítják el.
 

 

Forrás: Al-Jazeera

Cikk itt.

Címkék: japán irak kőolaj

A bejegyzés trackback címe:

https://kozelkelet.blog.hu/api/trackback/id/tr181337171

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása