A gyermek-menyasszony rémálmai a válás után

2009.08.27. 12:09 közelkelet

 

A CNN felkereste azt a jemeni lányt, aki megrengette a közel-keleti országot válásának kierőszakolásával. A bíróság felbontotta a házasságot, azonban a saría gyakorlata a férfinak kedvezett.
 
Elmondása szerint az akkor tízéves Nujood most már megkönnyebbült bátor cselekedetének véghez vitele miatt, amelyet számtalan elismerés és televíziós szereplés követett.
Nujood áldozatból és gyermek-mennyasszonyból a bátorság és a diadal élő példája lett, amelyet a világon már széltében-hosszában ismernek, története szájról-szájra jár – nem úgy Jemenben. 
2008 őszén a Glamour magazin az év nőjének választotta. Még egy New-Yorki ceremóniára is hivatalos volt, ahol Hillary Clintontól kezdve Nicole Kidmanig mindenkitől begyűjtötte az elismeréseket.
A gyermek kálváriáját elmesélő könyv több mint húsz nyelven érhető el, amelynek a tiszteletdíja nagy részét maga az egykori áldozat fogja bezsebelni – mondta el a könyv szerzője.
„Semmilyen változás nem történt azóta, hogy a tévében szerepeltem. Reméltem, hogy valaki segít majd, de nem találtunk senkit, aki hajlandó lett volna. Bárcsak ne beszéltem volna erről a médiának” – mondta Nujood keserűen a CNN riporterének.
Nagylelkű emberek dollárezreket ajánlottak fel a kislány megsegítésére, hogy magániskolába tudjon járni, de ő ezt visszautasította – állítja a gyermek emberi jogi ügyvédje, aki a válást intézte Nujood számára. Szerinte a gyermek a családja áldozatává vált, akik a gyermek hírnevét kívánták aprópénzre váltani. Állításuk szerint nem kaptak semmilyen adományt, nincsen pénzük élelemre és a kislány iskolába járatásához sem.
Nujoodot 2008 elején íratták ki az iskolából, s a szülei közbenjárására egy idős férfi vette el, aki többször megverte és megerőszakolta a gyermeket. Amikor Nujood a szüleihez fordult védelemért, ők széttárták a kezüket: nem tudják megvédeni, most már a férjéhez tartozik, s el kell fogadnia sorsát.
Nujood családjának kezeit a jemeni szülőkhöz hasonlóan társadalmi szokások kötik: a jemeni lányok felének 18 éves koruk előtt bekötik a fejét; a legtöbbször sokkal idősebb férfiak veszik el őket, akiknek ráadásul több feleségük van – ez azt is jelenti, hogy a szülőknek a lánygyermekek többé nem jelentenek pénzügyi és morális terhet.
Noha Nujood apját és férjét a válóper végéig őrizetbe helyezték, s a válást is kimondta a bíróság, az ex-férjet nem perelték be, sőt. A saria, azaz az iszlám jogrendszer szerint a férfit a gyermeknek kellett kompenzálnia: kétszáz dollárt kellett fizetni egy olyan országban, ahol az ENSZ Fejlesztési Programjának becslése szerint a lakosság tizenöt százaléka napi egy dollárnál kevesebből él.
Nujood a CNN-nek nyilatkozva elmondta, hogy abban reménykedett: a válással véget érhet a régóta vívott harca. Azonban kiderült: ez még csak annak a kezdete.
 

 

Címkék: jemen

A bejegyzés trackback címe:

https://kozelkelet.blog.hu/api/trackback/id/tr831341655

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása