Afganisztán: százötven szavazó négy életért cserébe

2009.08.28. 10:20 közelkelet

 

Csak százötven szavazópolgár merészelt az urnák elé járulni Afganisztán Helmand tartományában, amelynek biztosítása így is emberéleteket követelt – írja a brit Times.
 
Az öt hete tartó, június 19-én indított Párduckarom fedőnevű hadművelet, az elnök- és tartományi választás biztonságosabbá tételét szolgáló akció során elesett tíz katonából négy a korábbi tálib fellegvár, Babaji környékén lelte halálát. A kijózanító adatokat Nagy-Britannia kabuli nagykövetének érkezésekor ismertették. Mark Sedwill elismerte az alacsony választási részvételt, amelyet a kabuli választási bizottság közölt.
 
A Párduckarom hadművelet nem titkolt célja a választók megvédése volt a tálibok fenyegetéstől Lashkar Gah, Babaji és Gereshk körzetek környékén, ahol mintegy nyolcvanezer választásra jogosult él. Mark Sedwill nagykövet elismerte, hogy a tálibok elérték céljukat: sikerült megfélemlíteniük a lakosságot.
 
A brit légierő marshall-helyettese ennek ellenére azt mondta, hogy a Párduckarom elérte célját, s „a brit csapatok saját szemükkel láthatják a Babaji körzetében lakó afgánok által élvezett biztonságot”.
 
Bob Ainsworth védelmi miniszter egy hete tett kijelentésével – amely szerint a frontvonalon harcoló brit katonák egy év múlva átadhatják helyüket afgán kollégáiknak – teljesen szembe megy a nagykövet állítása, aki kijelentette, hogy további öt évig lesznek Afganisztánban harcoló alakulatok.
 
A tálibok ellen három éve Helmand tartományban harcoló brit katonák közül eddig 202 ember vesztette életét és körülbelül nyolcszáz katona sérült meg.
 
Forrás: Times

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kozelkelet.blog.hu/api/trackback/id/tr111343632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása