Rasszizmus Izraelben?

2009.09.24. 18:17 salamonmandy
Egy zsidó hitre tért nigériai születésű pár két éve kötött házasságot, de az izraeli belügyminisztérium még mindig nem ismerte el házasságukat, annak ellenére, hogy a férj 2005 óta izraeli állampolgár – írja a The Jerusalem Post.
 
Daniel Hiben – aki egy tekintélyes nigériai családban született – 1993-ban érkezett Izraelbe. A férfi egyébként az Igbo közösség tagja, mely állítólag kulturálisan kötődik a judaizmushoz. Miután Hiben áttért a zsidó hitre, állampolgárságot kérvényezett és kapott 2005-ben.
 
Két évvel később találkozott és feleségül vette Michal Grace Ajumorrah, nigériai nőt, aki szintén a zsidó hitre tért. Habár az esküvőt a rabbinátus által elismert rabbi tartotta, a házaspár azóta a bíróságokat járja, hiszen a belügyminisztérium nem hajlandó állampolgárságot adni a feleségnek, vagy elismerni a frigyet.
 
„A feleségemnek nincs semmilyen státusza ebben az országban, így nem dolgozhat és nem kaphat egészségügyi ellátást” – nyilatkozta Hiben a The Jerusalem Postnak.
 
„Nem menekültek vagyunk és bármikor szabadon visszamehetünk Nigériába. De itt akarunk maradni, mert zsidók vagyunk” – folytatta a férfi.
 
Hiben azt is hozzátette, hogy a belügyminisztérium hivatalnokai több rasszista megnyilatkozást is intéztek feléjük, s ezek miatt arra a meggyőződésre jutott, hogy a bőrszíne miatt utasították vissza őket.
 
„Majdnem biztos vagyok benne, hogy a belügyminisztérium döntése rasszista indíttatású” – mondta Eyal Szmulewitz, Hiben ügyvédje.
 
„Ha én, mint fehér izraeli egy nem-zsidó nőt hoznék ide Kanadából és feleségül venném, valószínűleg nem kellene szembenéznem ugyanezekkel a problémákkal.”
 
Habár a tel-avivi bíróság a házaspár javára döntött, az izraeli belügyminisztérium mindezidáig nem volt hajlandó elismerni a pár jogait és fellebbezett a legfelsőbb bíróságnál.
 
Forrás: JPost

 

· 1 trackback Címkék: izrael nigéria tel aviv

A bejegyzés trackback címe:

https://kozelkelet.blog.hu/api/trackback/id/tr531404629

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: 2009.09.24. 19:24:38

A Tudózsidó hírolvasója

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása