Cheney szerint nem kínzás a vízbefullasztásos vallatás

2011.09.11. 17:13 közelkelet

Dick Cheney egykori amerikai alelnök szerint nem meríti ki a kínzás fogalmát az angolul waterboardingnak nevezett, a vízbefullasztást imitáló vallatási módszer, mivel azt az amerikai katonákon is alkalmazták kiképzésük során.

Cheney ezt a American Enterprise Institute hallgatósága előtt mondta új könyvének bemutatása kapcsán. Josh Rogin, a Foreign Policy bloggere szerint azonban két nagy különbség is van az amerikai katonák és Khalik Sejk Mohammed között: az egyik, hogy a katonákat nem 183-szor vetették alá a kínzásnak, mint a 2001. szeptember 11-i terrortámadások értelmi szerzőjét, másrészt ők tudták, hogy a vallatásnak előbb-utóbb vége szakad.

Cheney azt is elmondta, hogy a Bush-adminisztráció mindazon kilenc kongresszusi képviselő jóváhagyását megkapta, akik jelentést tettek az előző kormánynak; köztük voltak a hírszerzési bizottságok és a pártok vezetői, valamint Nancy Pelosi, a képviselőház egykori elnöke is.

Az ellentmondásos megítélésű elnök szerint ez a módszer nagyban hozzájárult az al-Kaida elleni újabb sikerekhez, köztük Oszama bin-Laden likvidálásához.

A bejegyzés trackback címe:

https://kozelkelet.blog.hu/api/trackback/id/tr403216339

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása