Egyre kevésbé fontos az USA-nak az izraeli-palesztin konfliktus

2013.12.16. 11:06 kozelkelet

t.jpg

Bár az Egyesült Államok az izraeli-palesztin béketárgyalások élére állhat, a konfliktus már nem számít top prioritásnak Washington számára – ismerte el Anne Patterson, az USA távozó egyiptomi nagykövete, a Közel-Kelettel foglalkozó helyettes államtitkári poszt várományosa.

Vali Nasrrel, a Johns Hopkins School of Advanced International Studies dékánjával folytatott pódiumbeszélgetésen Patterson lényegében egyetértett az Obama-adminisztráció egykori tisztviselőjével abban a kérdésben, hogy az USA számára már nem központi téma az izraeli-palesztin viszály kezelése – számolt be a Foreign Policy amerikai külpolitikai magazin Passport című blogja. „Ez nem a legsürgősebb feladat, amellyel szembe kell néznünk a Közel-Keleten, ugyanakkor egy olyan probléma, amelynek hosszú távú következményei lehetnek” – mondta el Patterson.

Az izraeli-palesztin konfliktus – emelte ki a diplomata – elvonja a figyelmet a különböző nemzetközi szervezeteknél, ahol az Egyesült Államok rengeteg időt tölt azzal, hogy visszaverje az Izrael-ellenes határozatokat. Ez a munka befeketíti Washington külföldi megítélését, s már csak emiatt is meg kellene oldani a két fél közötti viszályt – hangzott el a Transformational Trends nevű múlt heti konferencián.

Az arab tavasz óta megváltozott a régió dinamikája, így a prioritások is átalakultak. Patterson szerint a Közel-Kelet „történetét most Szíriában írják”, s kisebb részt Iránban, de – látva az ország méretét – Egyiptom jövője is nyitott kérdés, így az is előrébb áll az izraeli-palesztin konfliktusnál. Ez – mutat rá a Passport – élesen szemben áll az Obama-adminisztráció és a John Kerry-féle amerikai külpolitika irányvonalával, ugyanis Kerry rendkívüli erőfeszítéseket tesz a béke tető alá hozatalára.

Foreign Policy

Címkék: usa izrael palesztin

A bejegyzés trackback címe:

https://kozelkelet.blog.hu/api/trackback/id/tr275694204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása