Két év után szabadon engedték az öt fogvatartott iráni diplomatát

2009.07.10. 23:32 salamonmandy

 

Irak ma bejelentette, hogy az az öt iráni diplomata, akiket az amerikai erők tegnap engedtek szabadon, visszatér hazájába és többet nem léphet be Irakba.
 

Eközben az iraki miniszterelnök, Nuri al-Maliki visszautasította a találkozót a szabadon engedett diplomatákkal, az Egyesült Államok pedig elvetette annak a lehetőségét, hogy a diplomaták elengedése mögött valamilyen megegyezés, vagy csere lenne.

Iraki források szerint az iráni diplomatákat át fogják adni a bagdadi iráni nagykövetségnek.

Az amerikai külügyminisztérium szóvivője tagadta, hogy az öt iráni diplomatát Roxana Saberiért, azért az iráni származású amerikai újságírónőért cserébe engedték volna el, akit Teherán kémkedéssel vádolt és májusban engedett szabadon.

Az iráni iszlám köztársaság hírügynöksége beszámolt arról, hogy Hassan Kazemi Qomi, a bagdadi iráni nagykövet elmondása alapján a szabadon engedett iráni diplomaták síita szent helyeket fognak meglátogatni Irakban, mielőtt a jövő hét elején visszatérnek Teheránba.

Az iráni nagykövetség elmondta, hogy az iraki kormánnyal kötött megállapodás szerint az öt diplomata pár napon belül elhagyja majd az országot.

Az amerikai erők az öt irániból hármat az iráni konzulátuson tartóztattak le 2007 januárjában, az Irak északi részén lévő Irbilben. Amerika az illető férfiakat azzal gyanúsította, hogy egy az iráni forradalmi gárdához tartozó csoportnak a tagjai, mely Washington szerint terroristákat támogat.

Irán ezzel szemben ragaszkodott hozzá, hogy az őrizetbe vett férfiak a konzulátuson dolgozó diplomaták.

Teherán a letartóztatások után azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy az iráni konzulátusára való belépésével, diplomáciai rendelkezéseket szegett meg.

 
Forrás: Al-Jazeera

Cikk itt.

Címkék: irak irán

A bejegyzés trackback címe:

https://kozelkelet.blog.hu/api/trackback/id/tr711239649

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása