Nehéz élet a börtön után? Nem mindenhol

Ma szabadon engedték Muntadhar al-Zeidit, azt a riportert akit tavaly zártak börtönbe, amiért cipőjével megdobálta a korábbi amerikai elnököt, George Busht. Habár eredetileg hétfőn engedték volna szabadon, az utolsó pillanatban megváltoztatták a döntést papírmunkára hivatkozva - tudósít az Al-Jazeera.

 
A 30 éves férfi nemsokkal szabadon bocsátása után elmondta, hogy őrizetbe vételének első pár napjában verésekkel és elektrosokkal kínozták.
 
„Ma újból szabad vagyok, de az otthonom még mindig börtön” – mondta  Zeidi a tovább folytatódó amerikai katonai jelenlétre utalva.
 
"Te kutya"
 
Az arab világban
a cipővel   dobálás,
valamint a "te kutya"
kifejezés használata
kifejezetten sértő cselekedetnek
számít.
 
Az USA 6 és fél éve szállta meg Irakot, hogy véget vessen Szaddam Hussein rezsimjének. A 30 éves Zeidit kezdetben hároméves börtönbüntetésre ítélték külföldi államfő inzultálásáért, de a fellebbezés után egy évre csökkentették a büntetését.
 
Az újságíró másodpercekkel azelőtt, hogy tavaly december 14-én cipőit Bush felé hajította volna a következőket kiáltotta:
 
„Ez a búcsúcsók, te kutya.”
 
 
A két vezető éppen egy közös konferencián vett részt amikor az eset történt. Habár Bush elnök sikeresen elhajolt a felé repülő lábbeli elől és kinevette a „támadást” az eset mégis igen kellemetlenül érintette mind őt, mind Nuri al-Malikit.
 

ba-iraq-politics_0499731372

 

 
Zeidi főnöke a korábban kevésbé ismert riporternek új lakást és jutalmat ígért lojalitásáért és azért, mert a tévétársaság óriási reklámot kapott általa.
 
Szóbeszéd szerint jobbnál jobb állásokat és ajándékokat ajánlanak fel az újságíró számára.
 
Mindezek mellett a frissen szabadult újságírót az arab nők Bagdadtól egészen a Gáza-övezetig bombázzák házassági ajánlatukkal.

 

Forrás: Al-Jazeera

 

 

 

 

 

Címkék: bush irak

A bejegyzés trackback címe:

https://kozelkelet.blog.hu/api/trackback/id/tr81384493

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nebameg 2009.09.15. 19:34:20

Azért érdekelne, h ha Husszeint próbálta volna megdobni, mikor és hogyan szabadulna...

Lacapc 2009.09.16. 15:11:12

nem értem, miért kellett leültetni a cipődobálás után. ez a szabadság, amit az amik is akartak, és ez a csávó így élt vele. nem értek egyet sem a tettével sem Bush-kritikájával, de ezért a véleménynyilvánításért nem kellett volna elítélni.

süti beállítások módosítása