Működnek-e a szankciók Irán ellen?

A Nyugatnak részt kell vennie Irán atomprogramjában, de ennek csak a nukleáris medicinák gyártására szabad irányulnia, s meg kell húzni a határt a békés és katonai célú atomprogram között – áll George Perkovich elemzésében, amely a Carnegie Endowment for International Peace kutatóintézet honlapján olvasható.

 
Barack Obama amerikai elnök, Gordon Brown brit miniszterelnök és Nicolas Sarkozy francia elnök azzal vádolta meg Iránt, hogy a közel-keleti ország nukleáris anyagot gyártó földalatti üzemet épít s tevékenységét évek óta eltitkolja a nemzetközi megfigyelők elől.
 
A nyugati vezetők két hónapos határidőt szabtak Teheránnak, hogy teljesítse a nemzetközi követeléseket, máskülönben szankciókkal találja szembe magát. Gordon Brown kijelentette, hogy a nemzetközi közösségnek „nem maradt más választása mint megszabni a határt.” Mahmúd Ahmadinezsád ellenben határozottan cáfolja, hogy az erőmű titkos lenne.
 
Milyen szankciók lehetnek sikeresek ebben a helyzetben? Milyen stratégiát lehet Irán ellen folytatni?
 
 
Definiálni és izolálni
Az iráni vezetők ragaszkodnak ahhoz az álláspontjukhoz, hogy ők nem akarnak nukleáris fegyvereket előállítani. Ez jó. Az Egyesült Államok és mások nem is állíthatnának mást. Inkább arra kellene fókuszálni, hogy meghatározzuk melyek a békés célú nukleáris tevékenységek – amelyet Teherán szerint az ország folytat –, s melyek a katonaiak.
 
            Irán elismeri, hogy nincs joga az utóbbira, így együtt kellene működnünk vele a békés, polgári hasznosítású nukleáris energia kifejlesztésében. Például fel kellene ajánlani segítségünket egy olyan kis méretű reaktor felépítéséhez, amely radioaktív izotópok gyártását tenné lehetővé, magas dúsítású uránium felhasználása nélkül – miután a közel-keleti ország megválaszolta a Nemzetközi Atomenergiai Ügynökség (NAÜ) által feltett kérdéseket és helyreállította nemzetközi megítélését.
 
            Ugyanakkor meg kell határoznunk Oroszországgal, Kínával és más ENSZ-BT taggal azon nukleáris tevékenységek listáját, amelyek nem szolgálnak katonai célokat. Ezek a tevékenységek definiálhatják a fegyverkezés fogalmát és különbséget tehetnek a békés célú nukleáris energia és a nukleáris fegyverek között. Amennyiben ígéretét megszegve Teherán mégiscsak a fegyverkezés mellett törne lándzsát, Oroszországnak, Kínának és a BT többi tagjának a legszigorúbb szankciókat kellene foganatosítania.
 
            A polgári és katonai programok közötti határvonal meghúzása az összes országra vonatkozik. Mégis, néhány tevékenység – így az urándúsítás – polgári és katonai célú is lehet. A bizalom elnyeréséhez azoknak az államoknak, amelyek békés céllal kezdenek el nukleáris programjukba, magáévá kell tenniük azokat az átláthatósági és beszámolói kötelezettségeket, amelyek legalább olyan szilárdak, mint a NAÜ előírásai.
 
            Az ENSZ BT tagjainak tisztázniuk kell, hogy az olyan macska-egér harcok, amelyeket Iránnak játszanak, nem következetesek a tisztán békés, polgári atomprogramokkal, különösen abban az esetben, ha a kérdéses tevékenységnek veleszületett katonai vonatkozásai vannak.
 
            Iránt az izoláció tartja vissza attól, hogy túl messzire menjen – nem csak a nyugattól, de kelettől, északtól és déltől is. Egy ilyen izoláció elmélyítené és szélesítené a a szankciókat. Nem kevésbé lényegtelen az sem, hogy tovább delegitimizálná Irán vezetőit, akik az országot ebbe a zavaros helyzetbe taszították. Az iráni nacionalizmus most az ellenállással párosul, amely ellenállás bárki olyan ellen irányul, aki a békés nukleáris tevékenységekről való lemondást szorgalmazza.
 
            Ha Irán elöljáróit hazugságon kapnák rajta az atomprogramot illetően, s nem tesznek meg mindent arra vonatkozóan, hogy véget vessenek az izolációnak a katonai programról való lemondás árán, a vezetők irányába érzett csalódottság még inkább növekedni fog.
 
Forrás: Carnegie Endowment for International Peace

A bejegyzés trackback címe:

https://kozelkelet.blog.hu/api/trackback/id/tr951410244

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Léhüllő · http://autostat.hu/markakereskedesek-szervizek 2009.10.02. 12:29:30

Ha a kisujjadat nyújtod, a karodat akarják...
Ez már egy rég eldöntött tény, hogy Irán atomhatalom lesz. Az ok:
Így Izraelnek lesz nukleáris ellenpartnere a MAD-hez, és mivel nem csak egy oldal lesz így letörölni a másikat, hanem elrettentés lesz, nyitott az út egy szabad, hagyományos háborúra.
Izrael számára ez azért előnyös, mivel így immáron szabadon sírhat, hogy egy atomhatalom akarja lesöpörni. Ezzel pedig nem lesz rosszabb hely a világ, így is van annyi atomfegyver, mint a nyüvesz.

süti beállítások módosítása