Izrael szerint orosz tudósok segédkeznek az iráni atomprogramban

 

Az izraeli miniszterelnök, Benyamin Netanyahu átadott a Kremlnek egy listát, mely olyan orosz tudósok nevét tartalmazta, akik Iránnak segédkeznek a nukleáris fegyverek kifejlesztésében – írja a The Sunday Times. Netanyahu állítólag egy titkos moszkvai látogatása alkalmával adta át a listát.
 
Az izraeli miniszterelnök a múlt hónapban magángépén utazott az orosz fővárosba, nemzetbiztonsági tanácsadója, Uzi Arad társaságában.
 
Habár hivatala azt állította, hogy Netanyahu abban az időpontban Izraelben volt és egy titkos katonai létesítménybe látogatott el, később kiderült, hogy Vladimir Putyin, orosz miniszterelnökkel és Medvegyev elnökkel tartott tárgyalásokat.  
 
Izraeli források szerint a találkozó rövid és feszült volt, melyen Netanyahu megnevezte azokat az orosz tudósokat, akik állítólag segédkeznek az iráni atomprogramban.
 
Habár többek szerint a szóban forgó orosz tudósok a kormánytól függetlenül, szabadúszóként működnek, izraeli tisztségviselők biztosra veszik, hogy az Iránban dolgozó orosz szakértők csak hivatalos jóváhagyással lehetnek ott.
 
Hillary Clinton egyik  tanácsadója szerint továbbá köztudott, hogy orosz cégek olyan anyagokat állítottak elő, melyeket Irán a ballisztikus rakéták kivitelezésénél használt.
 
Az, hogy Irán miként viselkedik a következő pár hétben, meghatározó lesz abból a szempontból, hogy vajon a Nyugat folytatja-e vele a párbeszédet, vagy arra kényszerül, hogy keményebb ENSZ szankciókkal fokozza a nyomást Iránon.
 
Ephraim Sneh, korábbi izraeli védelmi miniszter-helyettes arra figyelmeztetett, hogy a világnak egyre kevesebb ideje maradt arra, hogy cselekedjen és megállítsa az iráni atomprogramot.
 
„Ha semmilyen meghatározó szankciót nem vezetnek be karácsonyig, Izrael támadni fog. Ha egyedül hagynak bennünket, egyedül is fogunk cselekedni” – mondta Sneh.
 
Az Egyesült Államok meg van róla győződve, hogy a nukleáris rakétafej fejlesztésére irányuló munkák 2003-ban leálltak. Ezzel ellentétes állásponton van a brit és a francia hírszerzés, mert szerintük vagy folytatták ezeket a munkákat, vagy teljesen újrakezdték Iránban.  Izrael pedig azt állítja, hogy Irán egy Teherántól délkeletre fekvő szupertitkos katonai komplexumban már tesztelte egyik, hasadó anyag nélküli rakétafejét.
 
Habár az izraeliek szerint orosz tudósok lehetnek felelősek a nukleáris rakéták fejlesztéséért, nyugati szakértők Észak-Koreát is felelősnek tartják.
 
Forrás: The Sunday Times

 

· 1 trackback Címkék: izrael oroszország atomprogram benyamin netanyahu

A bejegyzés trackback címe:

https://kozelkelet.blog.hu/api/trackback/id/tr581427059

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: 2009.10.04. 17:34:01

A Tudózsidó hírolvasója

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mudzsahid Al-Madzsar · http://www.magyarmudzsahid.blogspot.com 2009.10.05. 18:19:09

Két kérdés:
"Izrael"-nek milyen nemzetiségű tudósok segítettek létrehozni atomfegyverét (tehát nem atomerőműről van szó) ?
"Izrael" mikor írja alá az atomsorompó-egyezményt?

süti beállítások módosítása