Törökország Izrael ellen fordul?

Szíria kedden üdvözölte Törökország azon döntését, hogy visszamondja részvételét egy Izraellel közös nemzetközi katonai gyakorlaton, mondván ez felért egy büntetéssel azért, hogy a zsidó állam arab földeket foglal el – írja az ynetnews.com.
 
A palesztin Hamasz szintén üdvözölte a döntést és elmondta, hogy más muszlim nemzeteknek is hasonló lépéseket kellene tenniük, beleértve a kapcsolat megszakítást is Izraellel.
 
Izraeli védelmi tisztviselők elmondták, hogy a nemzetközi katonai gyakorlatokat – melyeket ezen a héten tartottak volna Törökországban és amelyen az USA és a NATO is részt vett volna – Törökország az izraeli részvétel elleni tiltakozása miatt mégsem tartják meg.
 
Kezdetben Törökország azt nyilatkozta, hogy az ok nem politikai volt, de külügyminisztere, Ahmet Davutoglu a döntést később a tavaly decemberi gázai háborúhoz kötötte.
 
A szír külügyminiszter, Walid al-Moallem kedden elmondta: “Amíg Izrael folytatja agresszióját és a megszállást, addig támogatjuk az ilyen lépéseket mint, amilyen Törökországé.”
 
Ehud Barak, izraeli védelmi miniszter kedden megpróbálta feloldani a Törökország és Izrael közti feszültséget és egy Csehországban tett látogatása során elmondta:
 
“Törökország a régió fontos és központi országa. Izraelnek több tucat éve van stratégiai kapcsolata vele. A kapcsolatunkban lévő hullámvölgyek ellenére a két ország közti kapcsolatok fontosak számunkra és a törökök számára is, így a két állam közti kapcsolatok nem fognak sérülni.”
 
Törökország már régóta a zsidó állam legnagyobb szövetségese a muszlim világban, de kapcsolataik megromlottak Izrael Hamasz elleni gázai háborúja óta.
 
Szíria erőfeszítései, hogy Izraellel békét kössön és visszakapja a Golán-fennsíkot megfeneklettek. A tavalyi évben Törökország közvetített a szír-izraeli tárgyalásokban.
 
Az Egyesült Államok finoman kritizálta Törökországot azért, hogy az izraeli részvétel miatt visszamondta a NATO katonai gyakorlatának megrendezését.
 
Ennek ellenére sem Törökország, sem a NATO nem erősítette meg hivatalosan, hogy a tervezett katonai gyakorlaton való izraeli részvétel lett volna az ok, amiért Ankara ezt a döntést hozta.

 

 
Forrás: ynetnews.com
Címkék: usa izrael szíria hamasz törökország nato gáza övezet

A bejegyzés trackback címe:

https://kozelkelet.blog.hu/api/trackback/id/tr491448711

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lacapc 2009.10.14. 18:21:48

pont ezt a hirtelen török-szíriai összeborulást nem értem. hacsak megint nem irán nyakán kezd szorulni a hurok...

Mudzsahid Al-Madzsar · http://www.magyarmudzsahid.blogspot.com 2009.10.14. 21:00:10

@Lacapc: a jelszó Kurdisztán és a kurd olaj + gáz... és igen, érintettek az irániak is.

Galak (törölt) 2009.10.17. 00:12:18

Izrael a kurdokon keresztül rendesen be tud fűteni a törököknek szóval nem hinném hogy a pasa katonái ostrom alá vennék Jeruzsálemet a közeljövőben.:))

Mudzsahid Al-Madzsar · http://www.magyarmudzsahid.blogspot.com 2009.10.17. 07:57:36

@Galak: nincs pasa, már elég régóta... frissítsd a történelemtudásodat.

Galak (törölt) 2009.10.21. 00:37:40

@Mudzsahid Al-Madzsar:
A mosolygó karaktert nem véletlenül raktam oda.

süti beállítások módosítása