Miért éppen Pakisztán?

2009.10.18. 23:53 salamonmandy
A pakisztáni hadsereg mintegy harminc ezer katonával óriási szárazföldi offenzívába kezdett az igen instabil dél-vazirisztáni, törzsi területeken. A régen várt és hónapok munkájával előkészített hadművelet célja, hogy a tálib és al-Kaida harcosokat kiűzzék az afgán határ menti térségből. A pakisztáni hadsereg csapatai három irányban kezdték meg a területre való behatolást és a jelentések máris kemény harcokról számoltak be. De hol is van pontosan ez a térség és mire számíthatnak az ott harcoló pakisztáni katonák, illetve a tálib és al-Kaidás fegyveresek? Mi is volt a mostani, a pakisztáni hadsereg által vezetett offenzíva előzménye?
 
Vazirisztán
 
Vazirisztán észak-nyugat Pakisztánban, az afgán határ mentén fekvő hegyvidéki terület, mely része a FATA-nak (Federally Administered Tribal -areas), egy félig autonóm területnek, mely felett a központi kormánynak korlátozott hatalma van.
 
Vazirisztánt észak -és dél-Vazirisztánra osztják fel. Ebben a régióban a tél igen kemény, melynek következtében sok – már egyébként is zord – terület válik megközelíthetetlenné. Észak-Vazirisztán törzsi társadalma igen konzervatív, valamint hírnevet igen harcos népként szereztek. Észak-Vazirsiztánt a Vazir törzs uralja, mely Dél-Vazirisztánban is jelen van. Dél-Vazirisztán lakosságának egyharmada a Vazir törzs tagja, másik kétharmada a Mehsudé.
 
Dél-Vazirisztánt és a környező területeket az Egyesült Államok magas rangú tisztviselői korábban „a föld legveszélyesebb helyeként” jellemezték.
 
Sok elemző szerint a területen tartózkodhatnak többen a világ leginkább keresett emberei közül, így például Oszama bin Laden is. Ezen kívül a korábbi tálib vezető, Baitullah Mehsudnak is ez volt a lakóhelye, aki 2009-ben halt meg egy amerikai támadás során. Pillanatnyilag pedig Baitullah Mehsud utódjának, a jelenlegi pakisztáni tálib vezetőnek, Hakimullah Mehsudnak a búvóhelye.
 
Észak -és Dél-Vazirisztán olyan veszélyes katonai övezetet alkotnak, ahonnan felkelők támadásokat indítottak észak-nyugat Pakisztán területei és kelet-Afganisztán ellen. Ezenkívül Dél-Vazirisztánt tartják az iszlamista harcosok első, Afganisztán területén kívüleső legfontosabb búvóhelyének 'szeptember 11.' óta. A területen több öngyilkos merénylőket kiképző tábor is található.
 
Az Egyesült Államok óriási hatást gyakorolt és gyakorol továbbra is Pakisztánra annak érdekében, hogy az elfojtsa a tálib és al-Kaidás harcosok mozgolódásait.
 
Az Egyesült Államok több támadást is indított az elmúlt hónapokban Vazirisztán területén, melyekben több magasrangú tálib katona is életét veszítette. A lakosság már hónapok óta menekül a vazirisztáni területekről a harcok következtében.
 
Míg a mostani támadásokat kivitelező pakisztáni hadsereg harmincezer katonával vonult a térségbe, az ott harcoló tálib és al-Kaidás fegyveresek számát nehéz megbecsülni és azt körülbelül 10-20 ezerre teszik.
 
Az elmúlt tíz napban egyébként a vazirisztáni milicisták támadássorozatot hajtottak végre olyan intézmények ellen, mint például az a katonai főhadiszállás, ahol hónapok óta tervezték az offenzívát.
 


Nagyobb térképre váltás

 
Az Egyesült Államok és Pakisztán
 
„Amikor végiggondoljuk az afganisztáni stratégiánkat, ne felejtkezzünk meg arról, hogy ott lényegében nincs is jelen az al-Kaida – írta a Newsweek újságírója nemrégiben. Magasrangú katonai tisztségviselők nemrégiben ismerték csal el azt, amit az amerikai hírszerzés és független megfigyelők már régóta mondogattak: az al-Kaida, csakúgy, mint a keményvonalas afganisztáni tálibok vezetősége is Pakisztánban van. Minden nyugati célpont ellen irányuló támadás, mely az elmúlt nyolc évben a régióból indult ki, nem Afganisztánból, hanem Pakisztánból jött. Még a legutóbbi, az Egyesült Államok ellen tervezett terrorakció is Pakisztánból indult ki”- folytatta az újságíró. 
 
Az USA már jó ideje nyomást gyakorolt a pakisztáni hadseregre, hogy indítsa el dél-vazirisztáni offenzíváját, mondván, hogy Pakisztán számára életbevágó, hogy megmutassa ellenállását az al-Kaida által megerősített pakisztáni tálibokkal szemben.
 
Az Egyesült Államok nyomása ellenére a harcok valószínűleg nem sokban segítenék az amerikaiak és a NATO afganisztáni erőfeszítéseit, mert a legtöbb katona, aki átlépi a határt, hogy Afganisztánban harcoljon, Pakisztán más területeiről érkezik és mert a dél-vazirisztáni tálib főhadiszállás nem közvetlenül a határon helyezkedik el - nyilatkozták amerikai katonai források.
 
Amennyiben azonban a pakisztáni hadsereg sikeres, az offenzíva nyomást gyakorolhat az al-Kaidára, mely az afganisztáni tálibok támogatója, és amely kiképzést és stratégiai tervezést biztosít számukra.
 
Washingtonban magasrangú tisztségviselők figyelemmel kísérték a régóta várt offenzívát, de szkeptikusak voltak azzal kapcsolatban, hogy vajon a pakisztáni hadsereg milyen széleskörű csapást tud véghezvinni.
 
„Ez sokkal keményebb lesz, mint az idei, Swat, vagy Bajaurbeli offenzíváik” - mondta egy neve elhallgatását kérő amerikai tiszt. „Egyszerűen még nem tudjuk, hogy mennyire lesz elszánt a hadsereg.”
 
Mindezzel együtt az Obama kormány tisztviselői szombaton azt nyilatkozták, hogy elégedettek amiért Pakisztán végül is az offenzíva megindítása mellett döntött.
 
A pakisztáni kormány már korábban is indított ugyan támadásokat a vazirisztáni tálib erők ellen, de azok kevéssé voltak sikeresek és tűzszünetekkel végződtek. Ez alkalommal azonban a pakisztáni hadsereg sokkal jobban fel van készülve. Hivatalos források szerint mintegy 28 ezer pakisztáni katona vett részt a hadműveletben, melyben kb 10 ezer – köztük másfél ezer üzbég – fegyveressel „szállnak szembe”.
 
Fejlemények
 
Több, mint tízezer menekült hagyta el Dél-Vazirisztánt, miután az iszlamabadi kormány figyelmeztetett az ottani harcosok elleni közelgő hadműveletre, akik az elmúlt hetekben támadássorozatot indítottak Pakisztán városai és a hadsereg főhadiszállásai ellen. Emellett, a jelentések szerint az elmúlt hetekben mintegy százötven ember veszítette életét a vazirisztáni milicisták által irányított támadássorozatban.
 
A menekültek szerint a szóban forgó területek lakosságának 80 % - a elmenekült.
 
Tervek szerint a szárazföldi hadművelet két hónapig is eltarthat, ezen idő alatt a katonák nemcsak kemény harcokra, de kegyetlen időjárási viszontagságokra, igen erős hóesésre is számíthatnak a hegyvidéki régióban.
 
A szombat esti jelentések szerint eddig négy katona halt meg és tizenkettő sebesült meg a tűzharcokban. A bombatámadások szerint legalább tizenegy felkelő is meghalt.
 
Források szerint a hadműveletet üdvözölte a pakisztáni közvélemény, mely egyre dühösebben fogadta a tálib erők támadásait. Azonban ennél sokkal világosabban látszik, hogy Washington milyen nagy megelégedéssel fogadta a megkezdett támadások hírét. Az Egyesült Államok, hogy fokozza az offenzíva hatékonyságát, azonnal katonai felszereléseket, köztük helikoptereket és egyéb eszközöket küldött Pakisztánba.
 
 

 

 

 

Címkék: usa al kaida pakisztán afganisztán tálibok vazirisztán

A bejegyzés trackback címe:

https://kozelkelet.blog.hu/api/trackback/id/tr971459420

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása