Közös amerikai-izraeli hadgyakorlat kezdődik szerdán

Az Egyesült Államok hadserege és az Izraeli Védelmi Erők szerdán nagyszabású hadgyakorlatba kezdenek, hogy ezzel is hangsúlyozzák a két állam közti szoros katonai kapcsolatokat egy az iráni atomprogram miatt feszültséggel teli időszakban.
 
Mindez nemsokkal azután történt, hogy Törökország lemondott egy a NATO-val és a zsidó állammal közös hadgyakorlatot, az izraeli jelenlét miatt.
 
A hadgyakorlatn erő demonstrációként is értelmezhető, hiszen a hadgyakorlaton olyan technológiát tesztelnek, melyet egy esetleges iráni támadás esetén a zsidó állam önvédelemre használhatna.
 
A Juniper Cobra 10 kódnevű hadgyakorlatban a két ország rakétavédelmi rendszerét fogják tesztelni és körülbelül ezer amerikai és ugyanannyi izraeli katona fog részt venni.
 
Mind az Egyesült Államok, mind pedig Izrael meggyőződése, hogy Irán atomfegyverek kifejlesztésén munkálkodik, de az Iszlám Köztársaság tagadja a vádakat és ragaszkodik hozzá, hogy az atomenergiát békés célokra akarja használni. Izrael a létezését fenyegető veszélyforrásként tekint Iránra és korábban már hangot adott azon véleményének, hogy amennyiben a diplomáciai erőfeszítések nem elegendőek, fontolóra vesz egy Irán elleni támadást.
 
Az izraeli Bar-Ilan Egyetem politikatudományi professzora, Eytan Gilboa szerint a szóban forgó hadgyakorlat több,  mint egy egyszerű katonai hadgyakorlat:
 
”Mindez azt az üzenetet közvetít Iránnak, a Hezbollahnak és a Hamasznak, hogy az Egyesült Államok és Izrael közti stratégiai kapcsolat továbbra is erős marad.”
 
Mindeközben az Egyesült Államok légierejének egy korábbi tisztje elmondta, az USA számára nehéz lenne nem csatlakozni egy izraeli légicsapáshoz, amennyiben Jeruzsálem úgy dönt, hogy támadást indít Irán nukleáris létesítményei ellen.
 
Charles F. Wald, az USA európai hadosztályának korábbi parancsnok-helyettese elmondta, egy Irán elleni katonai csapás évekkel is vissza tudná vetni az Iszlám Köztársaság atomfegyver programját, ugyanakkor hozzátette:
 
„Nem hiszem, hogy Izrael egyedül meg tudja csinálni.”
 
A korábbi parancsnok-helyettes megjegyzéseit a Washington Institute for Near East Policy támogatóinak éves találkozóján tette.
 
„Fantasztikus hadseregük van, de nem elég nagy ahhoz, hogy hetekig, hónapokig folytassák a támadásokat” - nyilatkozta Wald.
 
„Amennyiben nagy szövetségesünk, Izrael úgy döntene, hogy katonai akcióba kezd annak érdekében, hogy meggátolja Iránt a nukleáris fegyver kifejlesztésében, kénytelenek leszünk Izrael mellé állni” - folytatta az egykori parancsnok-helyettes.
 
 
Forrás: Jpost, Haaretz
 

 

· 1 trackback Címkék: usa izrael irán törökország nato atomfegyver juniper cobra 10 washington institute for near east policy

A bejegyzés trackback címe:

https://kozelkelet.blog.hu/api/trackback/id/tr481463990

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: 2009.10.20. 22:03:47

A Tudózsidó hírolvasója

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Galak (törölt) 2009.10.21. 00:35:27

Az egyik ilyen hadgyakorlat után Iránban keletkezni fog 10 hatalmas füstölgő lyuk.

Tilikov (törölt) 2009.10.21. 12:09:16

"a hadgyakorlaton olyan technológiát tesztelnek, melyet egy esetleges iráni támadás esetén a zsidó állam önvédelemre használhatna."

Mármint egy esetleges izraeli támadás után visszavágó iráni támadás esetén a zsidó állam önvédelemre használhatna. Így hihetőbben hangzik.

"Mindeközben az Egyesült Államok légierejének egy korábbi tisztje elmondta, az USA számára nehéz lenne nem csatlakozni egy izraeli légicsapáshoz"

Szóval a légierő egy korábbi tisztje? Mennyire lehet kompetens ebben az ügyben egy volt katona? Zbigniew Brzezinski, volt külügyi tanácsadó meg azt mondta, az izraeli gépek át próbálnak repülni Irak fölött, akkor visszafordítani vagy akár kilőni kell őket. Ez sem hivatalos, de látszik, hogy két ellentétes lobbi érvel egymásnak.

És mindig elhangzik, hogy Izrael egyedül semmit sem tehet, saját magán kívül pedig még egyetlen jelentkezőt sem sikerült gyűjtenie az Irán-akcióba. Obama még le sem vette a nyakából a Béke-díjat, máris háborúba indulna Irán ellen? Amikor még Irakból is eltűnni szeretne, nem pedig új harcokba bocsátkozni?

Ha tényleg támadni akar Izrael akkor miért nem teszi? Ez a folyamatos médiablöff a keményvonalas cionisták utolsó fegyvere, de már senki sem hisz nekik, mert a túl sok ígérgetésben leinflálódott a fenyegetés hitele. Ideje könnyes búcsút venni a közel-keleti nukleáris monopóliumtól, talán akkor az imidzsük is javulni fog idővel, mert nem kellesz nap mint nap légicsapásokkal fenyegetőzniük.

Lacapc 2009.10.21. 14:26:23

visszasírják még az amerikai választók Busht. a tehetetlen pipogyaság nem kicsit veszélyezteti a közel-keletet. ha izrael elesik (ami nem fog megtörténni), az amerikai civilizáció alól is egy az egyben húzzák ki a talajt. ezt végre fel kellene fognia valakinek vasingtonban

Mudzsahid Al-Madzsar · http://www.magyarmudzsahid.blogspot.com 2009.10.21. 20:28:02

@Lacapc: a Közel-Keletet (meg úgy általában a világot) az USA és "Izrael" veszélyezteti a legeslegjobban... Onnan a cionista rákfenét kéne kivágni; azt pedig nem lehet másképp, csak ha mexűnik az USA támogatása...
És akkor béke lenne. Béke, vagyis SZALAM.
@Tilikov: Az, hogy obama Nobel-békedíjat kapott, a röhej netovábbja, szvsz.

Mudzsahid Al-Madzsar · http://www.magyarmudzsahid.blogspot.com 2009.10.21. 20:30:22

@Galak: igen, és miért? mert "Izrael" xarik az atom-egyezményekre, az ENSz-határozatokra, meg minden olyan egyéb dologra, ami ugye másokon számon van kérve...

Galak (törölt) 2009.10.21. 23:24:28

@Mudzsahid Al-Madzsar: "kivágni" "eltörölni" "megsemmisíteni"
Csak ennyit tudtok ti Korántudor békeharcosok. Szánalmas.

Tilikov (törölt) 2009.10.22. 13:38:53

@Lacapc: "Ha izrael elesik, az amerikai civilizáció alól is egy az egyben húzzák ki a talajt. Ezt végre fel kellene fognia valakinek washingtonban."

Ezt hogy érted? Ha az USA elvesztené az első számú közel-keleti szövetségesét, attól miért omlana össze az amerikai civilizáció? Legfeljebb az amerikai civilizáció ázsiai hídfőállásának egyik oszlopa dőlne le, ez őket nem veszélyeztetné különösen, találnának másik szövetségest.

Mudzsahid Al-Madzsar · http://www.magyarmudzsahid.blogspot.com 2009.10.22. 19:59:34

@Tilikov: mert övék az összes bank, tele a sok virtuális pénzzel...
@Galak: asszem, hogy a "kivágni" kifejezést használtam egyedül; azt pedig egy rákos daganatra értettem (mint ahogy írtam is), azzal pedig ezt szokták csinálni.
Az "eltörölni" és "megsemmisíteni" ... az a ti módszeretek.
Ajánlat: olvasd el Leon Uris írásait, és nézz utána, hogy Palesztínában kik voltak az első terroristák... psze csak a modern időkre gondolok, nem arra, amikor a város elfoglalása azt jelentette, hogy az embereken kívűl még a háziállatokat is kiirtottátok (forrás: Ószövetség).

Az amerikai civilizációért pedig nem kár, van helyette jobb.

Isten békéje, áldása, és kegyelme legyen veletek!

Tilikov (törölt) 2009.10.27. 13:58:01

@Mudzsahid Al-Madzsar: Azért még véletlenül sem az összes bank a zsidóké, és a kapitalizmus természete mindenhol olyan, hogy kitermel virtuális buborékokat. De ebből még mindig nem jön le miért kellene összeomlania az amerikai civilizációnak.

És amikor azt írod, hogy van jobb az amerikai civilizációnál, akkor melyikre gondolsz? Sejtem én, de elkötelezettséged ellenére te is beláthatod, hogy egyenlőre az iszlám világ azon kívül, hogy megosztott, külön-külön és együtt nézve is, nem áll jobban Amerikánál sem életszínvonalban, sem technológiailag, gazdaságilag, katonailag, tudományosan, stb.

Szóval van helyette más, de jobb nem sok.

Mudzsahid Al-Madzsar · http://www.magyarmudzsahid.blogspot.com 2009.10.28. 11:15:00

@Tilikov: tényleg, vannak saría-rendszerű bankok is... :) azokat nem is igazán érintette a pénzügyi válság...

Amerikai civilizáció... a kifejezés önmaga tagadása :)
csak jobb van nála; vagy legalábbis normálisabb...

Tilikov (törölt) 2009.10.29. 14:07:16

@Mudzsahid Al-Madzsar: Lehet azért nem érintette őket a pénzügyi válság mert periférián vannak. Amíg nem szednek rendes kamatot, addig a pénzügyi fellendülés is elkerüli majd őket. Egyébként nagyon dicséretes, hogy keleten vannak ilyen bankok is, nálunk ilyet elképzelni sem lehetne.

Amerikát meg nem kötelező szeretni, de eltagadhatatlan, hogy példát mutatnak a világnak számos tekintetben, akár tudományos és technológiai téren, akár a mások feletti uralkodás terén.

Mudzsahid Al-Madzsar · http://www.magyarmudzsahid.blogspot.com 2009.10.29. 18:55:57

@Tilikov: Nem periférián vannak, csak az Iszlám tiltja az olyan spekulációs megoldásokat, amikbe belebuktak a veryhigh civilizált rendszerű "nyugati" bankok.
Tudomány és technológia: mutass egy olyan amerikai találmányt, amit született amerikai talált fel! (Az egy Edisont kivéve, bár ott se volt "full clean" a dolog)
Azonkívül, nem tudom fejlettnek tartani azt az országot, amely a saját tech-egyéb érdekei miatt gyakorlatilag tönkrevágja az egész földgolyót...
(Kyotói egyezmény, károsanyag-kibocsátás, génmódosított élelmiszer, stb)

Tilikov (törölt) 2009.10.30. 12:43:01

@Mudzsahid Al-Madzsar: Én úgy tudom az iszlám a kamatot, mint olyat tiltja, de a gyakorlatban mégis szednek az iszlám bankok, csak nem olyan magas kamatokat. A perifériát arra értettem, hogy nincsenek olyan mélyen integrálódva a nyugati bankrendszerbe, ezért nem érintette őket annyira a recesszió, és nem a bukás, mert nem omlott össze a kapitalizmus (nem is tudna, mert nincs alternatívája)és nem is fog.

Az, hogy az amerikai tudósok ott születtek-e vagy nem lényegtelen. Sikerük nagyban köszönhető a brain drain-nek, más ezt nem tette meg, ők igen.

Értem én, hogy az iszlám világ konfliktusban áll az usával, mellesleg minden okuk meg is van rá, de még az ellenfelet is lehet tisztelni, főleg olyan téren, ahol meg is érdemli. Nem szeretni vagy majmolni, hanem csak elismerni azt amiben tényleg világelsők, mert vannak ilyenek.

süti beállítások módosítása