A pápa, a 61 lufi és a választófal

2009.05.21. 21:21 salamonmandy


 

Al Jazeera:


XVI. Benedek pápa Betlehem városában tett látogatása – legalábbis a palesztinok számára – inkább elsőrangú ünnepélyes politikai esemény volt, mint vallási, ezért lehetőségeik keretein belül igyekeztek, hogy a pápának több olyan levelet is eljuttathassanak, melyek beszámolnak szenvedéseikről.
A palesztinok Aida menekülttáborát választották a pápa fogadására több okból is. Először is a menekülttábor a választófal közelében fekszik, másodszor a tábor lakóit nem vágja el annak a katasztrófának az emlékétől, mely ebbe a táborba kényszerítette őket, végezetül pedig, mert 14 keresztény család él a táborban. A táborban megközelítőleg ötezer palesztin menekült él, akiknek első üzenete a vendég felé az volt, hogy 61 lufit engedtek fel a levegőbe, utalva ezzel azoknak az éveknek a számára, melyeket otthonaiktól távol a táborban töltöttek.
A pápa fogadására szervezett ünnepséget egy segélyszervezet által fenntartott iskolában tartották a palesztinok azon előkészületei ellenére, melyek során egy külön, a választófallal párhuzamosan elhelyezkedő emelvényt építettek a pápa fogadására. A megszálló hadsereg azonban megtiltotta az építkezés befejezését.
Betlehem polgármestere Victor Batraseh a pápa aidai menekülttáborban tett látogatásában a menekültek hazatéréséhez való jogának megerősítését, a válaszfal lerombolásának, a megszállás felfüggesztésének, a palesztin kérdés megoldásának és a palesztin állam létrehozásának szükségességét látta.
A pápa a lakosokkal és szenvedéseikkel együttérző beszédet mondott és hosszasan beszélt a békéről és egyetértésről – de annak ellenére, hogy beszélt a palesztinok szenvedéseiről – a megszállást nem nevezte néven, nem keresett felelősöket és megelégedett azzal, hogy „a katasztrófát” 1948 májusának szörnyű eseményeiként írja le.
Mielőtt a pápa elutazott volna a palesztinok több levelet is átadtak neki, köztük egy moszlim és egy keresztény kislány levelét, akiknek szülei izraeli börtönökben vannak.
A pápa palesztin területeken tett látogatása véget ért, de a kérdés továbbra is nyitva marad: Vajon a palesztinok erőfeszítései meghozzák-e a várva várt eredményt? Vajon az, hogy a pápa a választófal közelében tartott beszédet eljuttatja-e a palesztinok üzenetét a világnak?

Forrás: Al Jazeera - cikk itt.

A bejegyzés trackback címe:

https://kozelkelet.blog.hu/api/trackback/id/tr391136319

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása