Harc a szexuális zaklatások ellen Egyiptomban

 Egyiptomban igen gyakoriak a szexuális zaklatások, ezért az ország rendkívül rossz hírre tett szert az elmúlt években. Az egyiptomi kormány sokáig tagadta a probléma létezését, a múlt héten azonban óriási előrelépést jelentett, hogy az ország kiadott egy a szexuális zaklatással foglalkozó füzetet – írja a Time magazin.

 
 
2008-ban a Női Jogok Egyiptomi Központja (Egyptian Center for Women's Rights), egy kairói székhelyű, kormányzattól függetlenül működő szervezet kiadta első széleskörű tanulmányát az üggyel kapcsolatban. A tanulmányból kiderül, hogy a megkérdezett 1010 egyiptomi nő 83 százaléka volt már szexuális zaklatás áldozata. A megkérdezett nők majdnem fele mondta, hogy naponta szembesül a szexuális zaklatással, mely az obszcén megjegyzésektől egészen az erőszakos molesztálásokig terjed. A jelentés, mely beszámolt arról az igen elterjedt nézetről is, miszerint nagyrészt a nők a felelősek a szexuális zaklatásokért, heves vitát indított el az egyiptomi médiában arról, hogy kik a felelősök és milyen lépéseket kell tenni az ügy érdekében.
A kormány arra a döntésre jutott, hogy a problémát az Iszlám tanításainak segítségével fogja kezelni. „A szexuális zaklatás: okok és megoldások” című nevelőcélzatú füzetet ötvenezer imámnak osztották szét országosan. A füzet öt okát sorolja fel a szexuális zaklatásnak és javaslatokat tesz a probléma megoldására. Ez azonban nem az első ilyen nevelőcélzatú füzet volt. Az elmúlt évek során az egyiptomi kormány hasonló füzeteket osztott szét a mecseteknek olyan témákkal kapcsolatban, mint a terrorizmus, vagy a nők öltözködése. Habár az ezekben a füzetekben tárgyalt lehetséges megoldások nem feltétlenül egyeznek meg a nőjogi aktivisták által javasolt megoldásokkal, a kormány döntése, hogy egyáltalán foglalkozik a problémával, nagy változást jelent a kormány hozzáállásában.
A változásokat jelzi az is, hogy tavaly ősszel egy egyiptomi férfit három év börtönbüntetésre ítéltek - az ország történelmében először - szexuális zaklatás vádjával. Novemberben az egyiptomi rendőrség egy nap leforgása alatt több, mint 500 férfit tartóztatott le hasonló vádakkal.
 
 
Nőjogi aktivisták arra bátorítják a nőket, hogy vegyék a kezükbe az ügyet és tegyenek hivatalos feljelentést a rendőrségen. Ez azonban ijesztő feladatnak tűnik, különösen mivel a nők a rendőrségre, mint mindennapos zaklatóiknak egyikére tekintenek. „Az emberek botrányosnak tartják, ha valaki elmegy a rendőrségre, hogy feljelentést tegyen, így a nők inkább otthon maradnak, hogy elkerüljék a botrányt.” – mondja Salem Geleil, a füzet szerkesztője. Szociológusok szerint a probléma gyökere, hogy a fiatal férfiak frusztráltak és az egyre romló gazdasági helyzet hatásai ellen küzdenek. Továbbá, ezt egy olyan kultúrában teszik, mely rossz szemmel nézi a férfiak és nők közti kapcsolatot a házasság előtt és megköveteli, hogy a férfi elérjen egy bizonyos fokú anyagi stabilitást, mielőtt a házasuláson kezdene gondolkodni.

 

Címkék: egyiptom

A bejegyzés trackback címe:

https://kozelkelet.blog.hu/api/trackback/id/tr801242774

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

III. Konrad 2009.08.12. 09:26:58

Elnézést, ezt nagyon elgépeltem:

"De ez is ott van gayon..."

helyesen:

"ez is ott van NAGYON..."

:((

süti beállítások módosítása