Expressz

2011.09.13. 08:06 közelkelet

Az iraki radikális hitszónok, Muktada al-Szadr bejelentette, hogy követői addig nem támadják meg az amerikai hadsereget, amíg az be nem fejezi a teljes kivonulást az év végén - adta hírül az Al-Jazeera. A síita vezető azonban kemény megtorlást ígért arra az esetre, amennyiben Washington nem vonja ki csapatait a megadott határidőre. Jeffrey Buchanan, az Irakban állomásozó amerikai hadsereg szóvivője szerint a külföldieket megtámadó mindhárom csoport al-Szadrhoz köthető.

Az al-Shabab szomáliai terrorszervezethez tartozott az a Svédországban elfogott négy támadó, akik kézifegyverrel és bombákkal akartak támadni - írja a TT svéd hírügynökségre hivatkozva a The Local. A jelentést sem a svéd titkosszolgálat, sem a rendőrség nem erősítette meg. Egyelőre annyit tudni, hogy a 23-26 év közötti terroristák célpontja Lars Vilks művész volt, aki azt követően váltotta ki a muzulmánok haragját, hogy Mohamed prófétát kutyának ábrázolta.

Pilóta nélküli repülőgépeket vetne be Törökország a kurdok ellen - írja a Washington Post. Az amerikai napilap értesülése szerint Barack Obama amerikai elnök még nem döntött az ügyben. A Predatorok 2007 óta végeznek felderítő repüléseket Irak északi részén, az így kapott információkat pedig megosztják a Kurd Munkáspárt mozgását árgus szemekkel figyelő török hatóságokkal.

Egy új közvélemény-kutatás szerint Németország, Nagy-Britannia és Franciaország polgárainak többsége támogatná, hogy Palesztina a közelgő ENSZ szavazáson elnyerje az államiságot - olvasható a Haaretz internetes kiadásában. Spanyolország nyíltan támogatja a palesztin ügyet, de Párizs és London is hajlik rá, míg Németország ellenzi, hogy az ENSZ közgyűlésén döntsenek az államiságról.

Dick Cheney egykori amerikai elnök szerint Izraelnek megelőző csapást kellene mérnie, mielőtt Teherán atomfegyverhez jutna - írja a Jerusalem Post. Az izraeli napilap emlékeztetett: Cheney volt az, aki azt tanácsolta George W. Bushnak, hogy bombázza Szíria nukleáris létesítményét. Cheney körül nem állt meg az élet, legutóbb azt találta mondani, hogy a waterboardingnak nevezett vallatási módszer nem kínzás, mivel azt amerikai katonákon is tesztelték.

Nem szerepelhetnek mostantól félmeztelen férfiak és szerelmi ügyek az iráni tévécsatornákon - jelentette a Farsi félhivatalos iráni hírügynökség. A hírt idéző JPost arra hívta fel a figyelmet, hogy az ultrakonzervatív teheráni kormány eddig sem hagyott nagy teret a nyugati értékek megjelenítésének, a monopolhelyzetben levő Iran TV például kizárólag vallási műsorokat sugározhat és kormányzati bejelentésekről ad hírt.

A bejegyzés trackback címe:

https://kozelkelet.blog.hu/api/trackback/id/tr113221765

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása