A Mohamed-játékmackó után a nadrág is tabu Szudánban

2009.09.07. 18:54 közelkelet

 

Egy szudáni bíróság hétfőn úgy döntött, hogy mégsem jár megkorbácsolás annak az asszonynak, aki az ország törvényeit megsértve nyilvános helyen farmert hordott, s inkább kétszáz dollárnak megfelelő pénzbírságra büntette a sariah ellen vétkező egykori újságírónőt  – adta hírül a New York Times.
 
            Lubna Hussein egy szókimondó hírében álló, legutóbb az ENSZ-nek tudósító újságíró, aki a negyven korbácsütést kilátásba helyező bírósági döntés után került reflektorfénybe Szudánban és a nagyvilágban egyaránt.
 
            A 34 éves zsurnaliszta a döntés ellen kíván fellebbezni, mondták el ügyvédei, s továbbra is kiáll azon véleménye mellett, amely szerint joga farmert viselni nyilvánosan is. A verdikt elhangzása után a Reutersnak nyilatkozó Hussein elmondta, hogy nem fogja kifizetni a büntetést, s inkább börtönbe megy helyette.
 
            Szudánt részben az iszlám törvénykezés alatt áll, amely megköveteli a nőktől a szolid viseletet. Ennek ellenére hétfőn nadrágot viselő nők tucatjai gyűltek össze a bíróság épületénél Szudán fővárosában, Kartúmban, ahol szolidaritást vállaltak sorstársukért. Sok szudáni nő úgy gondolja, hogy a törvény meglehetősen homályosan fogalmaz és diszkriminálja a gyengébbik nemet.
 
            Szemtanúk beszámolója szerint a rendőrség könnygázzal oszlatta fel a tüntetőket, amelynek során egy asszonyt gumibottal megvertek, míg másokat letartóztattak. Az újságírónő ügyvédei szerint a bíróság senkit sem hallgatott meg Lubna Hussein oldaláról, s csak az ellene valló rendőrségi felszólalásoknak adott helyt.
 
            „Muzulmán vagyok és értem az iszlám jogot. Azt kérdezem viszont: a Korán melyik passzusa rendelkezik arról, hogy a nők nem viselhetnek nadrágot?” – nyilatkozta még meghallgatása előtt Hussein.
 
            Szudán büntetőtörvénykönyvének 152. cikkelye mondja ki, hogy negyven korbácsütés és büntetés sújtja azt, aki „a közerkölcsöt szegi meg erkölcstelen cselekedetével vagy szeméremsértő ruhát hord.”
 
            A többségében muzulmán Észak-Szudánban a nők az iszlám törvénykezés szerint élnek, a főleg keresztény déli területekre azonban a sariah viszont nem vonatkozik. Az újságírónő szerint a törvénycikkely szándékosan fogalmaz homályosan, amelynek szerinte nem titkolt célja nők megbüntetése.
 
            Legutóbb tavaly kerül a szudáni törvénykezés a médiumok kereszttüzébe, amikor egy brit tanárnőt negyven korbácsütésre és hat hónap letöltendő börtönbüntetésre ítéltek, mivel megengedte a tanulóknak, hogy Mohamednek nevezzék el az osztály játékmackóját. A nő 15 nap múlva azonban sűrű bocsánatkérések közepette szabadult a szudáni elnök jóvoltából.
 
Forrás: New York Times

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kozelkelet.blog.hu/api/trackback/id/tr961366443

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása