14 éve gyilkolták meg Yitzhak Rabint

Yitzhak Rabint, Izrael ötödik miniszterelnökét 1995 november 4-én három lövés érte közelről. A golyók a politikus mellkasát és gyomrát találták el és habár azonnal egy Tel-Aviv-i kórházba szállították, később belehalt sérüléseibe.
 
Yitzhakot azután lőtték le, hogy szombaton beszédet mondott egy békepárti naggyűlésen. A merénylőt, Yigal Amirt azonnal lefegyverezték, majd letartóztatták. Amir minden valószínűség szerint egy illegális ciszjordániai zsidó telep alapítója volt és tagja egy szélsőjobboldali szervezetnek.
 
A nagygyűlésen, amin Rabint lelőtték, mintegy százezer izraeli vett részt, akik a Rabin-kormány békekötésre irányuló kezdeményezéseit támogatták.
 
Az izraeli televízió szerint a 27 éves Yigal Amir beismerte a miniszterelnök elleni merényletet és a nyomozóknak elmondta, hogy nem bánta meg tettét.
 
Bill Clinton, amerikai elnök akkor úgy nyilatkozott, hogy Yitzhak Rabin életét adta a békefolyamatban, a PFSZ elnöke, Jasszer Arafat pedig a palesztin nép nevében részvétét fejezte ki és a következőket nyilatkozta: „Remélem, hogy mindannyiunk – izraeliek és palesztinok is – képesek leszünk túllépni a tragédián és folytatni a békefolyamatot az egész Közel-Keleten.”
 

 

Rabin halála után Izrael külügyminiszterét, Simon Pereszt jelölték ki miniszterelnöknek.
 
Yigal Amirt életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték a gyilkosság miatt, Amir testvérét és Dror Adnanit pedig 12 és 7 évre ítélték összeesküvés vádjával.
 
1998-ban Margalit Har-Shefit, akinek Amir beszámolt tervéről, kilenc hónapos börtönbüntetésre ítélték, amiért nem akadályozta meg Rabin meggyilkolását.
 
Habár Simon Peresz folytatta Rabin erőfeszítéseit, hogy Izrael békét kössön a palesztinokkal, 1996-ban Netanyau nyerte meg a választásokat, aki a Rabin-Peresz békeprogram ellen kampányolt.
 

 

Yitzhak Rabin, Izrael ötödik miniszterelnöke két cikluson keresztül – 1974-1977 között és 1992-től haláláig – töltötte be tisztségét. Rabin halála előtt egy évvel, 1994-ben Simon Peresszel és Jasszer Arafattal együtt megkapta a Nobel-békedíjat az izraeli-palesztin békefolymatban tett előrelépésekért. Rabin volt a zsidó állam első Izraelben született miniszterelnöke.
 
Yitzhak Rabin 1922 márciusában, Jeruzsálemben született. Apja, Nehémia az Egyesült Államokból vándorolt Izraelbe és az első világháború alatt önkéntesként szolgált a zsidó légióban. Anyja, Rosa a Hagana, zsidó félkatonai szervezet egyik első tagja volt.
 
Rabin, miután dícsérettel fejezte be iskoláit, a zsidó közösség kommandó egységébe, a Palmachba jelentkezett. A Palmachban és az izraeli hadseregben összesen 27 évet szolgált. Miután 1968-ban leszerelt a hadseregtől, Izrael amerikai nagykövetének nevezték ki. Rabin 1973 tavaszán tért vissza Jeruzsálembe és szerepet vállalt a Munkáspártban, majd 1973 decemberében, a Jom Kippur háború után beválasztották a Knesszetbe (izraeli parlament). Amikor Golda Meir 1974 áprilisában kormányt alakított, kinevezték munkaügyi miniszternek. Habár ez a kormány nemsokkal ezután lemondott, a Knesszet 1974 júniusában bizalmat szavazott a Rabin által vezetett új kormánynak. 1994 októberében Rabin és a jordán Husszein király aláírták az izraeli-jordán békeszerződést.

 

 

Címkék: izrael jasszer arafat merénylet tel aviv ciszjordánia bill clinton simon peresz golda meir nobel békedíj yitzhak rabin pfsz husszein király hagana palmach yigal amir

A bejegyzés trackback címe:

https://kozelkelet.blog.hu/api/trackback/id/tr411500846

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Galak (törölt) 2009.11.04. 23:17:10

Az a 93-as oslói papír nem sokat hozott a konyhára, kivéve persze Arafatot, a vén pedofil hülyére kereste magát a Palesztin Hatóság büdzséjének elsikkasztásával. És persze azóta van a világnak tömeggyilkos Nobel-békedíjasa a személyében.
Rosszmájúak szerint a saját neje fertőzte meg AIDS-el (máig rejtély hogyan, de nem lepne meg ha köze lenne egy kislányhoz) hogy megszerezze a családi vagyont.

Lacapc 2009.11.06. 09:06:56

(Abu) Nidal Malik Hasan + 3 társa. lelőtt 12 embert. ez nem terrorizmus. Akkor mi?

Galak (törölt) 2009.11.06. 23:06:12

@Lacapc:
Érdekes sztori:
Egy amerikai őrnagy muszlim népi viseletben, Allah Akbar! üvöltéssel lemészárol pácienseket a hadsereg egyik bázisának pszichiátriai osztályán.
A lehetséges okok szerintem:
- túl sok kávé
- túl kevés kávé
- Al-Qaeda

Mudzsahid Al-Madzsar · http://www.magyarmudzsahid.blogspot.com 2009.11.07. 07:22:12

@Galak: azért én kíváncsi lennék a valódi okokra... de erre sem fog fény derülni, mint ahogy a 9.11-re sem...

Galak (törölt) 2009.11.07. 16:30:50

@Mudzsahid Al-Madzsar:
A ködösítést inkább a saját blogodra korlátozd légyszíves. 9/11 az egyik legjobban dokumentált és feltárt eset a terrorizmus történetében.

A Fort Hood-i lövöldözés pedig ékesen bizonyítja, hogy helytálló annak a számtalan tanulmánynak a végkövetkeztetése, miszerint az egyik legjobban radikalizálható csoport a muzulmánoké. Ez történt Nidal Malik Hasan-al is. Évekig megbízható, törekvő amerikai átlagpolgár volt aztán mentális problémák miatt gyorsan radikalizálódott. És onnan már nincs visszaút...

Mudzsahid Al-Madzsar · http://www.magyarmudzsahid.blogspot.com 2009.11.07. 18:48:59

@Galak: ...és ha a "radikalizálódott" kifejezést helyettesítjül a "megbolondult"-tal, akkor a leírás illik a nem muszlim tömeggyilkosokra is...
9/11 tényleg igen jól fel lett tárva... az i g a z i tettesek legnagyobb bánatára...

roland_bela (törölt) 2009.11.10. 23:30:58

@Galak: begin is tömeggyilkos volt, rabin pedig elrendelte az intifádában résztvevő emberek agyonverését, csontjaiknak eltörését, mégis kaptak nobel-díjat... az is vicces, hogy neked, rögtön ez a palesztin ember jut eszedbe, aki megőrült, nem pedig radikalizálódott, amúgy elképzelheted mit kapott a hadseregnél a muszlimsága miatt... ezt a törzsi ruhát meg nem tudom honnan veszed...
beszélhetnél ehelyett rabin gyilkosáról, vagy ő nem volt olyan könnyen radikalizálható, ilyen analógiával, amivel te dolgozol, rámondhatjuk a zsidó vallásra is, hogy a legkönnyebben radikalizálható vallás.

süti beállítások módosítása