Sok fiatal drúz inkább börtönbe vonul, minthogy az izraeli hadseregben szolgáljon

2013.12.05. 21:45 salamonmandy

A fiatal drúz férfi, Omar Zahreddin inkább a börtönt választotta ahelyett, hogy besorozzák az izraeli hadsereg soraiba és testvérei ellen fogjon fegyvert – adta hírül az Al-jazeera arab nyelvű hírportál. A fiatal férfi nem habozott, hogy az izraeli sorozási iroda elé tüntetést szervezzen barátaival, hiszen a fiatalok tüntetésükkel szeretnék elérni, hogy szüntessék meg az Izraelben élő drúz kisebbség számára előírt kötelező katonai szolgálatot.

A Kommunista Fiatalok által szervezett megmozdulás során – melyen több idős ember, politikai aktivista és a kötelező katonai szolgálatot ellenző fiatal is vett részt – Zahreddin és három testvére hangszereiken háborúellenes dalokat adott elő.

Zahreddin a tiltakozóknak felolvasta levelét, melyet Benjamin Netenyahu izraeli miniszterelnöknek és Ehud Barak védelmi miniszternek írt, válaszképpen első behívójára.  „Ellenzem a drúzok számára előírt kötelező sorozást és visszautasítom, hogy az izraeli hadseregben szolgáljak nemzetiségi meggyőződésből és lelkiismereti és emberi okokból egyaránt…Zenész vagyok, aki az emberek közti békéért, a népek szabadságáért, Palesztina függetlenségéért és a menekültek hazatéréséért  zenélek…fegyverem a zene és hangszeren kívül mást nem veszek kezembe.”

Levelében kérdéseket is tett fel az izraeli politikusoknak: „Ahhoz a kisebbséghez tartozom, melyet ez az igazságtalan törvény elnyomott, de hogyan emeljek fegyvert a palesztin nép fiaira? Hogyan harcoljak népem és testvéreim ellen Libanonban, Szíriában és Palesztinában? Hogyan őrizzem az apartheid falát, mely azért épült, hogy népemet elszakítsák Jeruzsálemtől?

Zahreddin apja, az 50 éves Zahreddin Saad, aki filozófiát tanult, szintén visszautasította a sorozást. „Arra a meggyőződésre jutottam, hogy nem fogok az izraeli hadseregben szolgálni és inkább beszereztem egy orvosi papírt arról, hogy mentális és pszichológiai problémákkal küzdök, ezért nem szolgálhatok a seregben. Ez pedig bevett módszer a drúz fiatalok körében” – nyilatkozta az apa.

„Az izraeli hadsereg mintegy ötven éve sorozza be nagy számban a drúz fiatalokat azon kegyetlen törvény alapján, melyet azért hoztak, hogy népünktől eltávolítsanak minket és megfosszanak minket az arab világhoz tartozás érzésétől.”

„És mire jutottunk?” – folytatta az apa. „Előítélet, diszkrimináció és elmaradás az élet minden területén. Földjeink 83%-át elkobozták, ipari területek hiányában a nincstelenségtől, az alacsony szintű szolgáltatásoktól és az oktatás hanyatlásától szenvedünk.”

Az izraeli drúz közösség vallási kisebbség Izraelen belül. 2010-es adatok szerint mintegy 125 ezer drúz élt a zsidó államban. A drúzok arabul beszélő csoport, mely számára 1956 óta kötelező a katonai szolgálat. A drúzok többsége főleg az ország északi részében él.

Habár felmérések szerint a drúz férfiak mintegy 84%-a szolgál az izraeli seregben, egy 2010-es tanulmány szerint a drúz fiatalok kétharmada nem teljesítene katonai szolgálatot, ha lenne választásuk.

 Ajwad Zidan, drúz állampolgár szerint – aki hat hónapot töltött börtönben, mivel visszautasította a kötelező sorozást – míg az izraeli pacifisták lelkiismereti alapon visszautasíthatják a szolgálatteljesítést, addig a drúzoknak nincs ilyenre lehetőségük, olvasható az Electronic Intifada nevű honlapon. „Bebörtönzésünk alatt szenvedünk a rendkívül kemény bánásmód miatt, melynek az a célja, hogy megfélemlítsenek minket és elvegyék más drúzok kedvét a hasonló döntéstől.”

Címkék: izrael palesztina palesztin izraeli megszállás drúzok sorozás ehud barak benjamin netanyahu drúz kisebbség

A bejegyzés trackback címe:

https://kozelkelet.blog.hu/api/trackback/id/tr495677802

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása