Dél-Szudánban folytatódtak a harcok a puccskísérlet után

2013.12.17. 17:12 salamonmandy

Egészen kedd reggelig hallatszódtak a fegyverdördülések Dzsubában, Dél-Szudán fővárosában, egy nappal az után, hogy az elnök, Salva Kiir Mayardi bejelentette, hogy országa sikertelen puccskísérletnek volt tanúja – olvasható az al-Dzsazíra arab nyelvű hírportálon.

A hajnali órákban a hadsereg különböző csoportjai között alakult ki a tűzharc és nehézfegyvereket is bevetettek. Eközben a főváros utcái néhány katonai járművet kivéve nagyrészt üresek maradtak, hiszen a lakosok igyekeztek otthonaikban maradni.

Jelentések szerint a vasárnap óta tartó harcokban legalább 26 fegyveres halt meg, 140-et pedig kórházba szállítottak.

Az elnök hétfőn, a fővárosban zajló heves harcok kitörése után jelentette be a puccskísérletet és utalt rá, hogy Riek Machar korábbi alelnök áll az ügy hátterében, akit Salva Kiir tavaly júliusban mondatott le.

A hétfői sajtótájékoztatón Salva Kiir elmondta: „Puccskísérlet történt, de nem sikerült, mi pedig uraljuk a helyzetet”, majd hozzátette: „A Macharhoz hűséges fegyveresek hétfőn a hajnali órákban megtámadtak egy katonai bázist, de a katonaság megbirkózott a helyzettel.”

A politikus ezzel egy időben kijárási tilalmat hirdetett sötétedéstől hajnalig.

A Dél-Szudánban működő amerikai nagykövetség Twitteren számolt be az eseményekről és jelezte, hogy a fővárosban nem működik a mobiltelefon-szolgáltatás.

Salva Kiir azért fosztotta meg pozíciójától Machart, mert a kormányt rengeteg támadás és kritika érte, miután az újonnan megalakuló állam nem volt képes jobb minőségű szolgáltatásokat elérhetővé tenni polgárai számára a 2011-es függetlenedés óta. 

Címkék: puccskísérlet Dél-Szudán

A bejegyzés trackback címe:

https://kozelkelet.blog.hu/api/trackback/id/tr255696828

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása