Allah-névvita Malajziában

2014.01.13. 23:15 kozelkelet

allah.jpg

Kezd elharapózni a vita az Allah név használatát illetően Malajziában, miután az iszlám hatóságok lefoglaltak 320 Bibliát és letartóztatták a helyi Biblia Társaság elnökét, illetve adminisztrátorát - olvasható az al-Dzsazíra angol nyelvű honlapján.

Nem nyugszanak a kedélyek Malajziában, ahol félő, hogy tovább nőnek az etnikai és vallási feszültségek, miután egy malajziai bíróság még októberben megtiltotta a Malaysia Herald katolikus újságnak és a nem muzulmánoknak az Allah szó használatát, holott az maláj nyelven istent jelent.

A bírósági határozatnak Selangor állam iszlám hatóságai még az év elején szereztek érvényt, lefoglaltak 320 könyvet, valamint letartóztatták a Biblia Társaság két munkatársát. Ahogy arra a Reuters is rámutatott, korábban is előfordult, hogy a határon lefoglaltak Indonéziából érkező Bibliákat, de a mostani volt az első alkalom, hogy a hatóságok egy keresztény szervezethez tartozó épületet forgattak fel.

A Stream műsora a névvitáról

Sarawak és Sabah államából az utóbbi időben egyre több keresztény kerekedik fel, hogy munkát találjon Selangorban és a délkelet-ázsiai ország többi részén. A keresztényeket megdöbbentette a razzia, mivel évszázadokig használták Allah nevét, az eset pedig aláhúzta azon félelmüket, hogy a malajziai vallási hatóságok - amelyek a polgári bíróságokkal párhuzamosan működnek - jogilag még erősebbek lettek.

Címkék: malajzia allah

A bejegyzés trackback címe:

https://kozelkelet.blog.hu/api/trackback/id/tr75757204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása